Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korridorvård? Då minskar vi på vårdplatserna

Om din familj är trångbodd, skulle du då välja att flytta till en mindre bostad?

Annons

Nej, jag tänkte väl det. Det låter rätt ologiskt. Men det är i princip vad Hudiksvalls sjukhus gör nu.

Efter att en längre tid dragits med överbeläggningar skär man ned på antalet vårdplatser. 11 av medicinklinikens 37 vårdplatser stängs. Även hjärtkliniken ska dräneras på vårdplatser.

Så frågan är vart de som legat i korridorerna ska ta vägen. De har i alla fall inte gått och blivit friska på kuppen.

Naturligtvis är anledningen till neddragningen en annan – personalbrist. Sjuksköterskebristen har alltså slagit till med sådan kraft att för att över huvud taget få behålla de som fortfarande jobbar kvar, försöker man göra arbetsmiljön lite drägligare. Klinikchefen har insett att det inte går att pressa personalen mer. Färre patienter gör vardagen på jobbet lite lättare.

Men här blir det lite galen slutledningsförmågan, för sjukhusen och personalen finns som bekant till för patienterna – inte tvärtom. Och överbeläggningar på Gävleborgs sjukvårdsinrättningar är tyvärr inget nytt problem. Hudiksvalls sjukhus har dubbelt så många överbeläggningar per vårdplats som resten av länet och riket. Det är inget resultat av att vi är sjukare än andra delar av landet. För samtidigt är Gävleborg det län som har minst antal vårdplatser per invånare i landet.

Korridorpatienterna ska styras mot öppenvården förklarar ledningen. Men det förutsätter att det i dag vårdas patienter på sjukhuset som inte behöver sjukhusvård. Om det är förklaringen till att sjukhusen i länet fått böta flera år i rad för överbeläggningar, så är det obegripligt att man inte slussat patienter rätt redan tidigare.

En naturlig slutsats av detta vore att utöka antalet vårdplatser. Men då var det kruxet med arbetsmiljön och personalpolitiken.

Våra regionpolitiker är pigga på att resa runt i landet (och till andra länder) för att se hur andra gör. Det är bara att applådera. Omvärldsanalys är för det mesta av godo. En dagstur till Akademiska sjukhuset vore kanske att rekommendera. Där står man precis i begrepp att lämna divisionaliseringen av sjukhuset vilket väcker jubel hos personalen som jobbar med patienterna: Äntligen blir organisationen styrd av professionen, inte av byråkraterna.

Invånarna i region Gävleborg tillhör toppskiktet över hur mycket vi betalar per capita för våra politiker. En personalpolitik värd namnet är det minsta vi kan begära.

Annars är patientsäkerheten i omedelbar fara. När sjuksköterskestrejken bröt ut för cirka tio år sedan kallades den för samhällsfarlig. Nu är fler vårdplatser stängda än under strejken.

Kan arbetsgivaren anklagas för att bedriva samhällsfarlig vård?

Läs mer: Vårdplatser stängs på Hudiksvalls sjukhus

Mer läsning

Annons