Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftsturerna i Finland är som en deckare som ger Sipilä atomhuvudvärk

/
  • Statsminister Juha Sipilä får förhoppningsvis goda råd av finansminister Alexander Stubb (Samlingspartiet) om hur regeringen ska komma ur historien.

Annons

På andra sidan av den bottniska vik vi delar utspelar sig en historia som skulle ha betraktats som overklig och orealistiskt om det varit fiktion. De Grönas ordförande i Finland, Ville Niinistö har kallat det för "en deckare, eller något som är mer otroligt än en film". Det handlar inte heller om något som kan sägas vara ringa eller marginellt intresse för oss på den här sidan av viken, utan om ett kärnkraftverk, statliga ryska Rosatom och bulvaner.

Varför den finländska regeringen tycker att det är en begåvad idé att för det första att bygga kärnkraftverk och för det andra att göra det med rysk teknologi och pengar idagsläget är ett svårbegripligt kapitel för sig, även om huvudorsaken stavades rubel eller som näringsminister Olli Rehn (C) medgett att "det fanns en stark finansieringskomponent från Ryssland".

Turerna i frågan om bolaget Fennovoima är än mer anmärkningsvärda. Från början var det tyska Eon och ett antal företag som Outukumpu (som äger Avesta Sheffield) och SSAB (med stålverk Luleå) som skulle bygga i Pyhäjoki mellan Uleåborg och Vasa. Men när Eon hoppade av kom Rosatom, som ägs av ryska staten, in i bilden med 34 procents ägande.

Reaktorn skulle nu bli rysk istället för fransk eller japansk. Dessutom skulle Fortum (med flera vattenkraftverk i Ljusnan, Indalsälven, Klarälven och Dalälven) se till att det inhemska ägandet hamnade på rätt sida av 60-procentsgränsen. Men när Fortum efter en konflikt med Rosatom om vattenkraftstillgångar i den ryska delen av Karelen kastade tills vidare in handduken blev det inhemska ägarandelen för lågt.

Det skulle ha stoppat projektet, men genom tolkningen att inhemsk kunde vara inom-EU så dök plötsligt en ny storägare upp i elfte timmen. Ett okänt kroatiskt bolag. Direkt därefter hoppade mejerijätten Valio av projektet.

Efter en utredning av det kroatiska bolaget upptäcktes ryska finansiärer, som den finländska regeringen inte närmare vill kommentera. Medieuppgifter gör gällande att det är Sberbank, Rysslands största bank som även omfattas av EU:s sanktioner efter invasionen av Krim, som står för pengarna.

Därmed halkar det inhemska ägandet återigen ned under 60 procent samtidigt som den finländska riksdagens deadline är passerad. Men kärnkraftverksplanerna får nådatid, och nästa ordinarie regeringsmöte är först 6:e augusti. Kärnkraftsanhängarnas förhoppning är att Fortum ska komma överens med Rosatom om den karelska vattenkraften och komma tillbaka in i projektet, eller att någon ny delägare dyker upp så att den ryska staten får vara med att bygga kärnkraftverk på andra sidan viken.

Det är inte helt lätt att förstå sig på den finländska regeringens logik när det gäller energi och säkerhet, eller att en sådan instabil bolagskonstruktion ska kunna bygga ett kärnkraftverk tio mil från Sverige. Men här har Finland blivit händelsernas logiska gisslan. När Eon hoppade av var bollen i rullning för kärnkraftverket, som även svensk industri har intressen i.

Då Rosatom kom med ett sockrat bud var det svårt för den finländska regeringen att säga nej utan att smälla dörren i ansiktet på Moskva. Och det gör man inte i Finland. Dessutom har Finland byggt kärnkraftverk i Lovisa under Kalla Kriget med rysk reaktorteknologi men med västliga säkerhetssystem.

Med tanke på alla turerna kring bolaget Fennovoima har nu den finländska regeringen fått en dörr ut från kärnkraftsbygget, om man nu vågar ta den. Statsminister Juha Sipilä (C) har nog rejäl atomhuvudvärk just nu men att skjuta på beslutet fram till 6:e augusti är ett tydligt tecken på att man inte riktigt vill eller vågar, i alla fall inte utan att ge Rosatom en sista chans att komma överens med Fortum.

Det blir också en signal om vad den ryska regeringen prioriterar – karelsk vattenkraft eller prestigeprojektet att få bygga 2010-tals kärnkraft i Finland.

Mer läsning

Annons