Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaplans lånta fjädrar gräver inget nytt bredband

/
  • IT-minister Mehmet Kaplan har hittills inte visat framfötterna i bredbandsfrågorna.

IT-minister Mehmet Kaplan (MP) håller fast vid målet 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till 100 Mbits bredband år 2020 och resterande ska ha 30 Mbits, i enlighet med EU-mål. Men mål är en sak, handling för att nå målen är en annan.

Annons

När Kaplan intervjuas av Dagens Samhälle är det lånta fjädrar han sätter sin förhoppning till. Grundjobbet som tar Sverige en bra bit på vägen är signerad Alliansregeringen med förra näringsministern Annie Lööf (C) och förra IT-ministern Anna-Karin Hatt (C) som aktörer. Med en fördubbling av landsbygdsprogrammet och att man fick loss tre miljarder ur EU:s regionalfond till IT-utbyggnad så innebär det totalt 4,5 miljarder kronor för områden där marknaden inte bygger.

Dessutom kommer de regionala bredbandskoordinatörerna som Kaplan tar upp i intervjun från en utredning under Hatts IT-tid. Men de lånta fjädrarna räcker bara en bit mot målet. I till exempel Gävleborgs bredbandsstrategi från 2012 konstateras att det allmänna, d.v.s. staten, EU, regioner och kommuner behöver investera 1 miljard kronor bara i länet i bredbandsutbyggnaden fram till 2020 för att nå de 90 procenten när marknaden gjort sitt.

Störst är glappet i små landsbygdskommuner som Nordanstig och Ovanåker. Sedan återstår kostnaderna för att nå resterande tio procent. Här lyser varningssignalerna röda. Det inte räcker att lägga fokus på att ta fram en ny uppdaterad bredbandsstrategi som ska vara klar vid okänd tidpunkt.

Frågan är väl genomtröskad. Det vore bättre om Kaplan i den här ödesfrågan för landsbygden fortsatte den förra regeringens målmedvetna arbete att både ordna finansiering och genomföra byggandet. Det gynnar både demokrati och näringsliv. Annars är risken stor att målen inte nås, spänningarna mellan olika landsdelar inom Sverige ökar och att vi tappar i global konkurrenskraft.

Mer läsning

Annons