Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag blir utmattad av konspiratoriska dysterkvistar

/
  • Shop until you drop. Julhandeln väntas slå rekord i år. Så hur nära är vi den totala samhällskollapsen?

De här positiva rapporterna tar knäcken på mig.

Annons

Och tydligen på er också.

30 år som journalist säger mig att läsarna genom alla tider storknat av vår negativa nyhetsförmedling. Varje gång vi satt upp det populistiska fingret och frågat er: Vad vill ni läsa om? – så har svaret varit detsamma: Ni är för negativa. Varför kan ni aldrig skriva om allt det roliga, positiva som ger framtidstro?

"Varför kan ni inte sluta drömma, det går ju åt helvete i alla fall", har vi inte svarat. Utan mer, hälsan tiger still. Vi är satta att gräva i missförhållanden och granska makten.

Och det är visserligen helt sant. så för att ni inte ska deppa ihop fullständigt så har ni mellan varven fått se glada dagisbarn eller gulliga djur, helst tillsammans.

Nu har sociala medier visserligen tagit på sig uppgiften att tillgodose ert behov av gullegull och tokroliga tv-klipp, men vi kämpar på för att hålla jämna steg.

Den här hösten har varit osedvanligt stormig ur ett samhällsperspektiv. Flyktingströmmar vi inte sett maken till sedan andra världskriget och ett ansträngt parlamentariskt läge med en svag regering, var ingen bra kombination.

Så döm om min förvåning när det unisona ramaskriet ekar hos såväl opinionsbildare, som "realisterna" som gormar i mobilen och sanningssägarna som tynger ner mejlkorgen så varningstrianglar larmar om stopp i cyberrören.

Det vill säga, varje gång jag dristar mig till att påstå att den omedelbara apokalypsen kanske inte står på tröskeln. Välfärden ser ut att fungera trots en till bristningsgränsen ansträngd personal. Volontärerna räddar både liv och ansiktet på lätt handlingsförlamade politiker. Vi behöver invandringen för att inte försvinna från kartan.

Ingen har påstått att vi går oskadda ur 2015. Ingen har heller påstått att världens alla krig är enbart vårt ansvar. Men varför är varje positiv nyhet plötsligt något som ska avfärdas? Varför vaknar konspirationsteoretikern i annars normalt funtade människor med teorier om att en världsomspännande mörkning av fakta pågår?

* Reallönerna har under de senaste 40 åren ökat med 56 procent för arbetare och 68 procent för tjänstemän. Löneskillnaderna mellan olika inkomstgrupper växer något, men är fortfarande låga i en internationell jämförelse. Med färre än två procent är Sverige det EU-land med allra lägst andel materiellt fattiga. Svenskar är rikare och lever längre än nästan alla andra EU-medborgare.

* Det dödliga våldet i Sverige har minskat med en tredjedel sedan början på 1990-talet enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Mellan 1990 och 1994 dödades i snitt 107 personer per år, och mellan 2010 och 2014 låg snittet på 80 personer per år. Samtidigt har befolkningen ökat – vilket innebär att våldet har minskat med totalt en tredjedel i relation till antalet svenskar.

* Handelns utredningsinstitut (HUI) spår att julhandeln slår rekord 2015. Vi förväntas sätta sprätt på 75 miljarder under december. Även om man är negativ till konsumtionssamhället så inser var och en att det inte kan vara ett tecken på total systemkollaps.

* Den dramatiska ökningen av arbetskraftsbristen är förstås ingen positiv nyhet för arbetsgivarna i Gävleborgs län. Men för de arbetslösa. Med yrkesutbildningar och lärcentra på hemmaplan finns inget som hindrar att man bryter utanförskapet och utbildar sig till bristyrkena.

* Över 8 300 elever går i dag lärlingsutbildning. Lärlingsprogrammen infördes 2011 och har blivit enormt framgångsrika. Nio av tio har jobb 1,5 år efter utbildningen.

Du måste ta människors oro på allvar heter det. Visst, men den får gärna grunda sig på sakförhållanden.

Rädsla och undergångstankar har inte fört något samhälle framåt. Kasta av de svartsyntas våta filt.

Mer läsning

Annons