Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja, det är ”klandervärt av Anders Ygeman (S)” att regeringen låter poliskrisen fortgå

Artikel 2 av 3
Polisens omorganisation
Visa alla artiklar

Inrikesminister Anders Ygeman (S) hyllades med rätta under förra höstens migrationskris och terrorhot. Ett kommunikativt lugn och tydlighet gjorde honom till en tillgång för haltande regering Löfven.

Annons

Drick upp kaffet Ygeman, men kavla sedan upp ärmarna!

Men tystnaden och tillåtelsen att poliskrisen fått fortgå har Anders Ygeman nu halkat från tillgång till belastning. Ygemans kommunikation och handlingskraft har lyst med sin frånvaro. Stjärnan håller på att slockna. Istället har den numera kommunikativt helt förbrukade rikspolischefen Dan Eliasson förvärrat situationen.

Läs mer: Polisen en månad från total utbrändhet - nu måste Ygeman sparka rikspolischefen

Som tur var för Ygeman så höll sig Eliassons sig borta från Aktuellt i tisdags. Istället var det regionpolischefen Mitt Carin Götblad som fick möta sin egen medarbetare Christer Nordström, legendarisk polistalesperson i Uppsala som efter 47 år som polis fått nog:

”Rikspolischefen (Dan Eliasson) och den ansvarige ministern (inrikesminister Anders Ygeman) tycker jag har hanterat det här oerhört klandervärt. Man har inte varit vaken och lyssnat tillräckligt på de signaler som är ute i organisationen.”

Götblads nästan uppgivna vädjan om tålamod där tålamodet är slut var desperat. Samtidigt som kritiken runt omkring i landet ljuder allt högre, framför allt från poliser i den utsatta yttre tjänsten. SVT:s Nyheter Jämtland rapporterar också om en ny forskningsrapport som tittat på beslutet att slå samman kommunikationscentralerna, där lokalkännedomen pekas ut som viktig.

Med stora geografiska avståndet förloras kontext och kunskap. Det handlar inte bara om geografi utan också kunskaper kring personer som är kända av polisen, vilka bilar de använder och i vilka sammanhang de umgås i. Dessutom kan händelser kontextualiseras, som att en upphittad jacka kan leda till ett uppklarat personrån istället för att avföras som hittegodsärende.

Om inte Anders Ygeman snabbt får ordning på polisen, där de första stegen som att byta rikspolischef och stoppa nedläggningen av kommunikationscentralerna måste ske inom kort, så är det svårt att se hur han ska komma tillbaka till den förtroendenivå som fanns förra året.

Om inte Anders Ygeman snabbt får ordning på polisen, där de första stegen som att byta rikspolischef och stoppa nedläggningen av kommunikationscentralerna måste ske inom kort, så är det svårt att se hur han ska komma tillbaka till den förtroendenivå som fanns förra året.

Läs mer: Lyssna på polisförbundet innan det är för sent

Om Götblads vädjande om tålamod ska fungera måste också regeringen erbjuda hopp genom att visa handling. Tal om tålamod, med mer av samma, upplevs i dagens situation mest som hånfullt

Det ska tilläggas också att turerna kring vapendirektivet också har skadat stora gruppers förtroende för inrikesministern vilket släcker glansen fortare.

Broar tar tid att bygga, men går fort att bränna. Det gäller både polisens organisation och Ygemans stjärnstatus.

Alla artiklar i
Polisens omorganisation
Annons