Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hälsingland är vi hjälpsamma

/
  • Civilsamhället hjälper flyktingar i hela landet. Här i Stockholm.

Vill du ha skjuts?

Annons

Jag frågar mamman med den lilla dottern som är på väg till fots från Apoteket i Järvsö mot flyktingförläggningen på andra sidan älven. Ingen bil, ingen barnvagn och snålblåst. De tackar ja och jag skjutsar hem den lilla familjen.

En hel kväll tog det att packa blåbären i påsar. Bären, som fyllde hela frysen, köpte jag av en asylsökande familj som plockat blåbär för försäljning. Efter en dubbling av priset blev alla mycket nöjda. Som konstaterats de senaste veckorna - ingen kan göra allt men alla kan göra något.

I Hälsingland har det under lång tid funnits en tradition av att hjälpa dem som kommer hit. De senaste årens stora ström av asylsökande har inneburit att många redan har engagerat sig. Fantastiska eldsjälar samlar in 100 påsar och ryggsäckar som fylls med gosedjur till barnen som hänger med sina föräldrar på språkcafé. Idrottsklubben som kommer med fotbollsmål till flyktingförläggningen. Friidrottsträningen som är öppen för alla barn.  Skolan som tar emot asylsökande barn. Järvsöbor som lämnar in varma kläder och barnsaker på loppisen vid stationen som är till för flyktingarna. De familjer som ställer upp som faddrar, för att nämna en bråkdel av allt som görs. 

Strömmen av familjer som flyr undan krigets fasor i Syrien är fler än någonsin. De senaste veckorna har hela Sverige öppnat sina hem och hjälper till som frivilliga. Människor som själva kommit till Sverige som flyktingar ställer upp som volontärer. En fantastisk folkrörelse för medmänsklighet.  

Kritik har riktats mot att så många som flyr till Sverige blir kvar i mindre städer. Men den perfekta platsen för att ta mot flyktingar i Sverige finns inte. I storstäderna finns det fler jobb – men ingenstans att bo. Utanför städerna är det lättare att hitta en bostad men antalet lediga jobb är färre.

Men jag tror det kan bli bra. Rimligtvis borde det vara lättare att komma till ett mindre samhälle i Sverige när brist på kontaktnät är det främsta skälet till arbetslöshet. På en mindre ort kan det gå mycket fortare för en person att få ett jobb genom kontakter. Vår fördel är att det är möjligt för en familj att hitta en bostad i Hälsingland. Och jobben finns. Bara för att rekrytera för de som går i pension i länet kommer det behövas över 15 000 personer de närmaste åren, många i offentlig sektor.

Flyktingfamiljerna kommer med nya invånare, utbildning och vill snabbt komma i arbete. Om alla som nu hjälper till också försöker förmedla och tipsa familjerna om jobb så kommer många av dem stanna kvar. Då har vi snart full bemanning i vården, tandvården och i näringslivet. Möjligheten är för bra för att inte satsa allt.   

Mer läsning

Annons