Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan Winberg försvara Wallström?

/
  • Rör inte min kamrat! Inte sista gången en partikamrat försvarar en annan partikamrat.

Några svar till Margareta Winberg som försvarar Margot Wallströms hyreskontrakt. .

Annons

På Facebook försvar du Margot Wallströms hyreskontrakt som blev uppmärksammat i samband med kommunalskandalen.

Du ställer samtidigt en rad frågor (till dina väljare?). Om nu inte Margot Wallström bor i en av kommunals guldkantade lägenheter. Var ska hon då bo? Du undrar ifall Wallström verkligen ska behöva bo på hotell, eller ännu värre genom ett andrahandskontrakt. Om nu Margot Wallström skulle tvingas ordna med egen bostad undrar du "hur värderar vi ett statsråd?".

Som alla andra är det enkla svaret. Alla andra tvingas köpa en bostadsrätt eller på ett eller annat sätt skaffa ett svartkontrakt på hyresrätt i andrahand. Alla andra måste stå flera år i bostadskö. Så ser verkligheten ut i Sverige eftersom vi saknar en fungerande bostadsmarknad. Eftersom vi saknar en dynamisk hyressättning byggs det få och dyra hyresrätter.

Oavsett hur mycket socialdemokrater försöker skruva debatten handlar den inte om ifall Wallström ska bo i en hyresrätt eller i en bostadsrätt. Vi värderar statsråd högt i Sverige. Därför får statsråd 12 000 kronor i månaden att betala sitt boende för. Ingen nekar utrikesministerns rätt till bostad och frågan handlade aldrig om hemlöshet.

För Margot Wallström var aldrig bostadslös. Hon flyttade in i lägenheten 18 april 2015 och hade då tjänstgjort som utrikesminister i drygt ett halvår.

Enligt hyreskontraktet mellan Wallström och Kommunal är det klart och tydligt att lägenheten är kopplad till hennes tjänst som utrikesminister. Kommunal ger alltså Wallström ett hyreskontrakt tack vare hennes roll som utrikesminister. Kontraktets villkor är bekräftat av både Wallströms pressekreterare och av Kommunal själva.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet menar att denna relation rör sig om en solklar muta, men att man i Sverige inte fälls för den här typen av vänskapskorruption.

Rör inte min kamrat. Det är inte unikt att Margareta Winberg försvarar Margot Wallström. Det är inte heller sista gången vi får se en partikamrat försvara en annan partikamrat. Det här har vi sett förut. Försvaret misslyckas dock alltid eftersom det utgår från ett inifrånperspektiv; politikers rättigheter och ett försvar av privilegiekulturen som kretsar kring arbetarrörelsens ledargarnityr.

Ett sådant försvar är de flesta inte särskilt intresserad av att lyssna på.

Vad som började med facklig-politisk samverkan mellan LO och Socialdemokraterna har utvecklats till någon sorts facklig-politisk dekadens. Över 5000 medlemmar har redan lämnat Kommunal och att Socialdemokraterna skulle samla 30 procent känns redan avlägset. Här finns en privilegiekultur som arbetarrörelsen måste göra upp med, annars kommer man inte lyckas hitta tillbaka till sina fornstora dagar.

En god kamrat försvarar inte den irrfärd som skett. En god kamrat pekar ut en ny riktning. Men det blir en uppgift för nästa generation som ännu inte fastnat i privilegierna.

Mer läsning

Annons