Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall är ute och cyklar

/

"Det är ett idiotiskt bygge!" var den första kommentaren ledarredaktionen fick när vi i går träffade läsare på Guldmeden. Detta apropå köpcentrumsplanerna på Medskogsområdet vid korsningen E 4/riksväg 84.

Annons

Dessutom var mannen orolig för barnbarnen som cyklade till skolan. En oro som han delade med många andra av de engagerade läsarna som kom förbi. För hur kan en kommun vara medlem i Sveriges ekokommuner, och genom det arbeta för ett långsiktigt hållbart samhälle, och inte satsa på cyklisterna? Det saknas bra cykelvägar på många ställen, vilket är farligt både för cyklisterna och för gångtrafikanterna som många gånger riskerar att hamna i dess väg. Det finns en önskan hos många att kunna välja cykeln som transportmedel, men då måste det kännas säkert. Kanske borde kommunalråd Caroline Schmidt (C) snegla på centerkollegorna i Stockholm som stenhårt försöker få huvudstaden till en cykelstad.

"Vi är nog många som skulle vilja bo på Kattvikskajen. Ett 50-plusboende hade absolut varit intressant", tycker några pigga 50-plussare. Kattvikskajen är för övrigt känt i hela Europa berättar några husbilsentusiaster som rest runt. Kajen lockar. Och Hudiksvallsborna är stolta över sin stad. Många har tänkt på hur man kan göra den ännu bättre. Både för turister och för alla som bor här. Snygga till här och där. Ha bättre välkomstskyltar. Fler bänkar utanför stadskärnan längs promenadstråken. Med små medel göra det välkomnande.

Men så var det cykelbanorna. För med bilen är det svårt att ta sig in till centrum eftersom parkeringsplatserna är små och få, och håller på att bli färre. Kanske vore en förtätad stad något att föredra? "Men så vill de att vi ska köra bil till ett köpcentrum utanför stan?!" säger en läsare. "Det är slut på affärslivet i centrum, och politikerna kan glömma att det kommer mer jobb", säger en annan av läsarna. "Tja, det är bra med konkurrensen" säger en tredje.

Hudiksvalls identitet har skiljt sig åt från de andra hälsingekommunernas med den levande stadskärnan. Erfarenheterna från Söderhamn är ju knappast enbart goda, med en gågata fylld med verksamheter som inte är spontanköp, som begravningsbyråer och fastighetsförmedlare, beskriver en läsare. Med det pågående HM-bygget i grannkommunen försöker man ändra den utvecklingen. Ska Hudiksvall göra tvärtom?

Det är förresten för stort fokus på Hudiksvall. Man har helt glömt bort Njutånger och andra orter runt om centralorten, tycker en Njutångersbo som anser att politikerna låter orten förfalla. Orättvist, då det kan finnas tillväxt även i de orterna om de bara fick en chans. Men för att ett samhälle ska få en chans krävs det: identitet.

Diskussionerna om hur Hudiksvall kan gå från bra till bättre gick heta, och läsarna tog inte bara tillfälle att diskutera med ledarredaktionen, också sinsemellan stod debattens vågor höga. Men en grupp som borde ha ett stort intresse av Hudiksvalls framtid lyste med sin frånvaro. Kommunpolitikerna, där topparna till och med sitter i Guldsmeden, tittade aldrig förbi.

Det är också något som skiljer Hudiksvall åt från de andra kommunerna vi besökt under vår ledarturné den senaste veckan. Ska det ses som ett symptom på den demokratiovilja som någon av läsarna nämnde? Jag hoppas att det bara var en olycklig tillfällighet.

Mer läsning

Annons