Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfullt men se upp för kostymrasister

/

"Det här inger hopp!"

En kvinna från Söderhamn i vackert röd kavaj med matchande läppstift ser ut över människohavet på Brotorget. En kort mening som sammanfattar lördagens manifestation för mångfald, mot rasism i Bollnäs.

Annons

Från scenen såg ni ut som en hel stad fylld av välvilja, anständighet och trygghet. Ni hade kommit från Hälsinglands alla väderstreck för att visa er solidaritet med Ester, Nadja och Kaisa.

Men också för att ni, liksom jag, är trötta på rasisterna och deras hat. För att ni, liksom jag, vill stå upp för er stad och för alla människors rätt att leva här i trygghet.

Det blev en lugn, varm och glad manifestation. Precis Som Ester, Nadja och Kaisa önskade. Precis så värdigt som arrangörerna förtjänade.

Och det inger hopp för framtiden. Om det nu fanns tvivlare.

Inte en chans att rasisterna får fäste när de goda krafterna är så mycket större.

Manifestationens viktigaste budskap till nazisterna var just detta: Ni är inte välkomna i Hälsingland och vi bemöter er människofientliga propaganda med öppenhet och värdighet. Och självklara argument om alla människors lika värde.

Knappt hann manifestationen avslutas förrän nyheten om SD-politikern Pär Norlings uttalanden kablades ut.

Norling är gruppledare för Sverigedemokraterna i Bollnäs och har för Sveriges Television förklarat varför han inte deltog på Brotorget på lördagen.

Han har också kläckt ur sig uttalande som går ut på att det är invandringens fel att det finns nazister, att islam borde förbjudas i Sverige eftersom det är en sådan avvikande religion. Slutligen anser Pär Norling att alla muslimer borde utvisas.

SD:s Roger Hedlund reagerade blixtsnabbt och vill att Pär Norling utesluts ur partiet.

Och det kan man förstå. Det gynnar naturligtvis inte Sverigedemokraterna, som just nu jobbar hårt för att inte få stämpeln ett missnöjes- och enfrågeparti, att företrädare går ut och ifrågasätter den grundlagskyddade religionsfriheten.

Däremot är det inte ett dugg förvånande att enskilda sverigedemokrater ger uttryck för den här typen av extrema åsikter.

SD gick till val 2010 på en fråga: Stoppa invandringen. De tog sig in i riksdagen och de flesta kommunfullmäktige i landet. Många medlemmar har ofta ett förflutet i mer obskyra nationalistiska extremorganisationer.

Att de nu blivit salongsfähiga och försöker prata polisorganisation och äldreomsorg, betyder inte att deras invandrarfientliga grundåskådning försvunnit. Glöm inte att Kent Ekeroth, som är gruppledare i riksdagen för SD, gick ut i kanadensisk TV (?) och raljerade om Bollnäs som staden där man tar våldtäktsmän i försvar genom att hålla en manifestation för mångfald.

På ett sätt är "kostymrasisterna" farligare för vårt demokratiska samhälle, än 70 nazister som tågar genom stan under förvirrade paroller.

De är parlamentariskt valda, kan påverka kommun- och riksdagspolitiken och effektfullt skymma sikten med förklädda politiska förslag.

Alla sverigedemokrater klär inte villigt av sig nakna, som Pär Norling.

Mer läsning

Annons