Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj rösten för Fikru Maru, Region Gävleborg!

/
  • Fånge utan rättegång. Kardiologen Fikru Maru, 63 år, med diabetes och högt blodtryck, sitter sedan 2013 i etiopiskt fängelse. Över hundra fångar bor i samma rum.

Två år och tre månader har gått sedan hjärtläkaren Fikru Maru på Hudiksvalls sjukhus fängslades i Etiopien. I övermorgon kan han få besked om målet ska avskrivas och han äntligen kan få bli fri.

Annons

Men sådana besked har han utlovats många gånger tidigare. Domstolen har förhalat och förhalat, i strid med både etiopisk lag och FN-stadgan om mänskliga rättigheter.

Två år och tre månader i Etiopiens överbefolkade fängelser. Mycket har hänt på den tiden.

Landstinget har döpt om sig till region. Länet har en ny landshövding. Hertiginnan av Gästrikland och Hälsingland har fött två barn. Hälsingarna har firat sommarsemester tre gånger.

Sju gånger har etiopisk domstol skjutit upp datumet för besked om Fikru Marus kan få släppas fri. Bevisen mot honom är ytterst svaga. Ett antal av de över 60 personer som greps i samma veva som han har redan släppts.

Nu har dessutom domstolen fått klartecken från parlamentet att en ny lag går attanvända på Fikru Marus fall retroaktivt. Enligt den nya lagen är det som han påstås ha gjort inte ens något brott längre. Ändå har domstolen fortsatt att förhala.

Två år och tre månader i etiopiskt fängelse, utan att ens få chans att försvara sig mot anklagelserna. Hur fruktansvärd situationen är i etiopiska fängelser, där man sitter även i väntan på rättegång, har de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson skrivit om.

Medicinsk vård räknas som en ynnest. Först efter ett helt år i fängelse, och bara efter svenska påtryckningar, tilläts den nu 63-åringe Fikru Maru vissa kontroller av sin diabetes. Det visar att press från Sverige och offentlig uppmärksamhet gör skillnad.

De två journalisterna kom ut ur fängelse och hem till Sverige efter ett drygt år, bland annat tack vare stora insatser från UD. Fikru Maru, även han svensk medborgare, får inte samma stöd från svensk diplomati.

När utrikesminister Margot Wallström uttalade sig om fallet verkade hon ha blivit felinformerad. Hon trodde att myndigheter gett Hudiksvallsläkaren olika typer av hjälp som han inte har fått.

Två år och tre månader. På den tiden är det också mycket som inte hänt.

Region Gävleborg, Fikru Marus arbetsgivare, har inte sagt flaska om att en högt ansedd anställd sitter fängslad under svåra förhållanden på grund av antagligen helt grundlösa anklagelser. Flera folkvalda i regionen försöker få ledningen att agera. Men ännu är det knäpptyst därifrån.

Hjärtpatienterna som behöver behandling har inte fått träffa doktor Maru. Flera av dem har dött under denna väntan. Han vill inget hellre än att hjälpa kardiologipatienter. Det har han ägnat sitt liv åt. Han är en av Sveriges främsta hjärtspecialister.

När nu påtryckningar hjälper, varför gör UD så lite och Region Gävleborg ingenting?

Mer läsning

Annons