Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolesoldater kan bidra till att lösa krigsförbandens rekryteringsproblem

/
  • Tillgång till bra övningsområden och regionala högskolor på gamla regementsorter är två faktorer att utveckla för framtidens soldater.

För att klara framtidens personalförsörjning bör Försvarsmakten knyta ihop högskoleutbildningar med verksamheten i krigsförbanden. Här bör Sverige titta på USA och den verksamhet som bedrivs på college i form av ROTC, Reserve Officers' Training Corps.

Annons

Läs mer: Exklusiv intervju med ÖB Micael Bydén

I USA går ROTC-studenterna på kurser precis som andra studenter, men de får också sin militärutbildning parallellt med studierna där övningar ligger både under terminerna och mellan terminerna. 

Debatten om värnplikt har blommat upp efter att försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillsatte försvarsexperten Annika Nordgren Christensen som utredare för den framtida personalförsörjningen i Försvarsmakten. Men det är en debatt som också vilar på missförstånd och felaktigheter, som till exempel:

Pliktlagstiftningen är redan könsneutral, alltså omfattar även kvinnor.

Utredningen tar bara upp den militära delen, så Margot Wallströms drömska tankar på värnpliktig civil flyktinghjälp utreds inte. 

Det kommer i nuläget inte heller bli massinkallning av årskullar, pliktdelen ska aktiveras för att täcka försvarsmaktens behov, både idag och i framtiden. Det handlar inte heller om att lära ungdomar knyta skor eller veta hut. 

– Vi ska inte överge den frivilliga rekryteringen av soldater till försvarsmakten och vi ska inte återgå till den gamla stora värnplikten. Fortsatt tyngdpunkt är frivilligheten, men det räcker inte visar erfarenheterna och prognoserna säger samma sak. Då måste man i denna säkerhetspolitiska oroliga tid åtgärda det, säger utredaren Annika Nordgren Christensen i ett samtal i Podd72

Utredningen ska bli klar i höst och utredningen sneglar på Danmark och Norge. Det är länder som har ett system med blandad frivillighet och plikt. Målet är också att det ska bli en långsiktigt hållbar lösning, som kan ändra intaget beroende på hur omvärlden förändras (ju större behov desto mer allmän plikt) utan att för den skull ändra några lagar. 

– Det svåra är att hitta en lämplig mix och inte minst produktionsförutsättningar i berörda myndigheter. Det är inte som så att Försvarsmakten kan till i morgon stampa fram en massa extra kängor, personlig utrustning, övningsfält, logement…

Försvarsmakten har framför allt haft svårt att lösa deltidstjänstgörande soldater för krigsförbanden. Även om det inte ligger direkt i direktiven lyfter Annika Nordgren Christensen in incitamenten i utredningen. 

– Man måste på ett väldigt snabbt och resolut sätt kunna förklara för en ung kvinna eller ung man, detta får du ut av de år du skulle lägga på som soldat i Försvarsmakten, säger Nordgren Christensen i Podd72 .

Läs mer: Oops, Åsa Linderborg did it again

Vilka incitamenten kan vara håller utredaren än så länge för sig. Men ledarsidan föreslår en svensk ROTC-variant som kan bidra till att bygga upp krigsförband. Utbildningarna kan knytas till högskolor som är verksamma på gamla regementsorter där det finns fortsatt god tillgång till övningsfält. Här finns till exempel Mittuniversitet, Högskolan i Dalarna och Högskolan i Gävle.

För den enskilda studenten skulle en svensk ROTC bli konkurrenskraftig när man kan få en högskoleutbildning utan att behöva ta studielån. Feriejobb i form av tjänstgöring garanteras under utbildningstiden. 

Dessa högskoleförband skulle också, under sin campustid, i ett skymningsläge kunna mobiliseras snabbare än vad som skulle vara fallet med rekryterade soldater som finns över hela landet.

Dessutom får Försvarsmakten förhoppningsvis soldater som är välmotiverade, blir välutbildade och som inte hoppar av eftersom slutförd tjänstgöring är ett sätt att betala studierna.

Läs mer: Den trollade verkligheten är ett hot mot vår demokrati

Intresserad av försvars- och säkerhetspolitik?

Lyssna på Podd 72 här. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten (samt samtalet med utredaren Annika Nordgren Christensen)

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons