Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgkrönika: Integritet, kärnkraft, killar kan, matsatsning och osportligheten på Gothia cup

/

I lördagskrönikan vandrar Patrik Oksanen från Pyhäjoki och turerna kring kärnkraftsplanerna till drönare, integritet, Per Bills utmaning att även killar kan och så vidare. Trevlig Helg!

Annons

På andra sidan av den bottniska vik vi delar utspelar sig en historia som skulle ha betraktats som overklig och orealistiskt om det varit fiktion. De Grönas ordförande i Finland, Ville Niinistö har kallat det för "en deckare, eller något som är mer otroligt än en film". Det handlar inte heller om något som kan sägas vara ringa eller marginellt intresse för oss på den här sidan av viken, utan om ett kärnkraftverk, statliga ryska Rosatom och bulvaner.

Varför den finländska regeringen tycker att det är en begåvad idé att bygga kärnkraftverk, med rysk teknologi och pengar, är ett svårbegripligt kapitel för sig. Huvudorsaken kan nog stavas rubel eller som näringsminister Olli Rehn (C) medgett att "det fanns en stark finansieringskomponent från Ryssland".

Turerna i frågan om bolaget Fennovoima är än mer anmärkningsvärda. Från början var det tyska Eon och ett antal företag som Outukumpu (som äger Avesta Sheffield) och SSAB (med stålverk Luleå) som skulle bygga i Pyhäjoki mellan Uleåborg och Vasa. Men när Eon hoppade av kom Rosatom, som ägs av ryska staten, in i bilden med 34 procents ägande.

Reaktorn skulle nu bli rysk istället för fransk eller japansk. Dessutom skulle Fortum (med vattenkraftverk i Ljusnan) se till att det inhemska ägandet hamnade på rätt sida av 60-procentsgränsen. Men när Fortum efter en konflikt med Rosatom om vattenkraftstillgångar i den ryska delen av Karelen kastade tills vidare in handduken blev det inhemska ägarandelen för lågt.

Det skulle ha stoppat projektet, men genom tolkningen att inhemsk kunde vara inom-EU så dök plötsligt en ny storägare upp i elfte timmen. Ett okänt kroatiskt bolag, där en utredning upptäckte ryska finansiärer. Medieuppgifter gör gällande att det är Sberbank, Rysslands största bank som även omfattas av EU:s sanktioner, som står för pengarna.

Därmed halkar det inhemska ägandet återigen ned under 60 procent samtidigt som den finländska riksdagens deadline är passerad. Men kärnkraftverksplanerna får nådatid, och nästa ordinarie regeringsmöte är först 6:e augusti. Tidsfristen ska ge Fortum chans att komma överens med Rosatom om den karelska vattenkraften, eller att någon ny delägare.

Det är inte helt lätt att förstå sig på den finländska regeringens logik när det gäller energi och säkerhet, eller att en sådan instabil bolagskonstruktion ska kunna bygga ett kärnkraftverk tio mil från Sverige. Statsminister Juha Sipilä (C) har nog rejäl atomhuvudvärk just nu.

EN LÄNGRE VERSION av Sipiläs atomhuvudvärk finns att läsas här.

…Nye landshövdingen Per Bill kommer behöva visa att även killar kan, det efter Barbro Holmbergs hövdingematriarkat. Följande är uppsnappat från väns Facebook-konto, där det är en nästan fyraåring som undrar.

Dottern: Mamma har Barbro flyttat?

Mamma: ja, jag tror det.

D: Hon är ju inte längre hövding i Gävle.

M: nej precis. Vi ska få en ny landshövding som heter Bill, Per tror jag.

D: jag gillar inte det!

M: va? Nehej, varför inte då?

D: jag tycker inte killar ska vara hövdingar. Jag tycker tjejhövdingar är bäst!

…Det har blivit mycket EU-snack för mig i veckan. Pratade Grekland med TV4 och passagerardata med Aftonbladets morgon-TV. Passagerardata handlar om konflikten mellan att få verktyg mot terrorism och grov brottslighet kontra vad statens myndigheter ska kunna veta om dig och mig. En viktig fråga som går mot sitt avgörande på EU-nivå. Vi får hoppas på en balanserad lösning.

…Apropå integritet. Drönarna blir allt vanligare i Hälsingland. Åtta tillstånd för kommersiellt bruk finns, men fler lär flyga omkring. Det behövs ett helhetsgrepp, för vem vill att grannen ska kunna flygfotografera dig i trädgården?

Mer läsning

Annons