Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hejsan morsan, hejsan stabben...

För nog hade väl både Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (S) något av landsfadersambitioner, respektive politiska moderskänslor när det begav sig?

Annons

Det de i dag har gemensamt är förlorade val, vilket inte hindrar dem från att delta i Almedalsveckan. På ett mer frispråkigt sätt som föredettingar plägar göra.

Reinfeldt talade sig varm för mer byggande under ett mingel arrangerat av en relativt ny entreprenör. Han raljerade om fyrkantiga och regelstyrda byråkrater på ett sätt som hade varit otänkbart när han var statsminister.

Sahlin har ju att få ordning på extremistgrupperna i Sverige, vilka hon inte ville rangordna i farlighet hos Dagens Samhälles utfrågning. Hon har fått kritik för att hon "gullar med jihadister", vilket är rätt orättfärdigt. Nog är det att föredra att försöka hitta en ordning i svenska samhället där mammor, för det är mödrarna som reagerar när sönerna dras till extremismen, kan få hjälp direkt. I stället för att slussas från kommun, till polis, till socialtjänst, till... Eller att skicka JAS-plan på dem.

På Aleris seminarium om hur privat och offentlig vård kan komplettera varann, hittar jag Kjell Öhrström, före detta kommunchef i Bollnäs. Ni vet han som totalt tröttnade på kommunpolitikerna på ett kommunstyrelsesammanträde, reste sig upp och åkte till Stockholm. Hans ömma känslor för landskapet består dock: Håller sig uppdaterad genom Ljusnan och njuter av sommaren i stugan i Vallsta. Han har till och med förlikat sig med politiken igen, men på annat håll.

Och när jag går och lyssnar på vad idrotten kan göra för integrationen hamnar jag bredvid en man som definitivt har att sätta sig in i både bandy och Hälsinglands asylboenden: tillträdande landshövding Per Bill. Bara att han besökte Riksidrottsförbundets välbesökta debatt är något för länet idrottsrörelse att lägga på minnet.

Så alla föreningar som kämpar med små medel i Bollnäs, Söderhamn och Ljusdal för att få nyanlända ungdomar att spela bandy och fotboll: Det finns pengar att hämta. Regeringen skjuter till extra medel och Arvsfonden bidrar vid realistiska projekt. Sök!

Mer läsning

Annons