Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är frågorna politikerna bör ställa till Brynäs om mångmiljonprojektet

/
  • Elitstöd, privatisering av ungdomsverksamhet eller bra för barnen. Frågan om 12 miljoner till Brynäs väcker frågor.

På onsdagen sammanträder Region Gävleborgs styrelse. Bland ärendena finns att Brynäs ska informera om projektet "En bra start". Föreningen vill ha 12 miljoner kronor för att genomföra
det som den här ledarsidan har kallat för ett dolt elitstöd.
En bra start handlar om att stärka barnkonventionen genom blandade aktiviteter som besök på fritidsklubbar, utbildning av ideella ledare, fler unga i jobb och aktivitetsdagar för unga i Gävles hockeylada.

Annons

Vice klubbdirektör Johan Cahling har öppet sagt på Brynäs hemsida att det egentligen handlar om ett dolt men kreativt elitstöd:

"För att lyckas med våra framtida målsättningar krävs ökade resurser. Vi har arbetat fram ett nytt affärskoncept och en ny partnerstruktur för att möjliggöra just det."

I affärskonceptet ingår att man ska bedriva projekt, inte bara för sponsorpengar utan även med allmänna medel, faktiskt framför allt med allmänna medel.

LÄS ÄVEN: Hudiksvall HC känner inte till regionprojektet - Edsbyn & Broberg kallar det för märkligt

En bra start är att regionstyrelsen ställer följande fem frågor till Cahling på mötet:

1) Hur stor andel av projektets totala budget förs över till Brynäs övriga verksamheter? Alltså både indirekt, genom att folk avlönas i projektet som även har andra sysselsättningar, men också som en direkt ersättning för Brynäs kostnader till Unicef för projektet?

2) Hur mycket i overhead-kostnader kommer Brynäs att fakturera projektet?

3) Varför har Brynäs valt att inte offentligt redovisa hur pengarna från Gävle kommun använts i projektet under första året?

4) Om Regionen går in med pengar, kan Brynäs acceptera att projektets ekonomi offentliggörs efter granskning av regionens revisorer?

5) Den planerade omsättningen med enbart offentliga medel uppgår till nästan 30 MSEK fram till 2018, hur mycket lägger näringslivet i "En Bra Start"?

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har uttalat sig för Brynässtödet och motiverat det med att man anser att det är ett bra projekt för regionens unga som är värt att stödja. Ledarsidans invändningar ligger i det principiella kring vad, hur, med vem och varför region Gävleborg gör saker.

LÄS ÄVEN: Ungdomssatsning eller sponsring av elithockey

Frågan avgörs i praktiken av Vänsterpartiet och Centerpartiet i majoriteten. Kan Alf Norberg (V) från Hudiksvall stödja att privatisera ett projekt om barnkonventionen till en kommersiell aktör som Brynäs, som gör det för att skapa nya intäkter? Vilka fler privatiseringar kring barn och unga tänker Vänsterpartiet driva härnäst? Vad säger Hannah-Karin Linck (C) i Regnsjö till sina partikamrater i Gävle som slogs emot att Gävle kommun skulle gå in i samma projekt? Anser verkligen Centerpartiet dolda elitstöd till idrottsklubbar är klok användning av skattemedel?

Frågorna är många, och det krävs bättre svar än ett svepande det är bra för barnen för att ledarsidan ska vara övertygad om klokskapen att Region Gävleborg går med i en "En bra start".

 LÄS ÄVEN: LIlian Sjölund - "Hellre miljoner till Sandarne"

Mer läsning

Annons