Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är inte längre "Micke" med medieeliten i Stockholm

/
  • Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet beskriver sig själv som: Sexbarnspappa. Hallänning. Existensialist.

Det är ett nytt år och nya möjligheter för Michael.

Annons

Januaris första dag och i bakgrunden hörs ljudet från en av kvällens sista nyhetssändningar. Otåligt trummar han sina fingrar mot armstödet i fåtöljen.

– Varför ringer ingen?

Det nya året kunde nämligen inte ha börjat bättre. Under dagen har Aftonbladet publicerat den senaste opinionsmätningen från Inizio som visar att chefen är bäst i test.

Det här vill Michael gärna prata om.

Han har varit partisekreterare i fem år nu och de första åren ringde journalister hela tiden. Då ville alla höra vad han hade att säga. Då blev det flera samtal om dagen, om krissiffrorna och om det låga stödet.

Då var Michael "Micke" med Stockholms samlade press- och medieelit. TT Ringde. TV4 fanns där. Expressen kom förbi och Aftonbladet hejade. Till och med smygsossarna på SVT hörde av sig.

Men i lite mer än ett års tid har Michael varit i kylan. Det är som om gamla vänner har glömt bort honom. Han hoppas att det nya året ska bli annorlunda. Det finns något han gärna vill berätta. Något som får det att spricka inombords.

Michael stoppar in en skimrande marmeladkula i munnen och tittar på fotografiet med idolen Anders Limpar på. Han känner en ömsesidig förståelse mellan sin egen situation och fotbollslaget Brommapojkarna.

– Ingen vill lyssna på våra framgångar.

Det kommer aldrig något samtal den dagen. Michael plockar fram sin mobiltelefon och skickar ut sitt budskap på twitter i stället. Han skriver "2016 rivstartar! Annie Lööf har det klart största förtroendet av alla partiledare". Sen går Michael och lägger sig.

Två veckor går och dagen startar med nyväckt entusiasm. Klockan sex på morgonen vaknar Michael av en ny glädjande nyhet. En ny succésiffra har presenterats. Tillväxten tågar på. Den här gången tänker inte Michael upprepa sitt misstag och ruva på nyheten hela dagen. På twitter skriver han "God fredagsmorgon. Centerpartiet ökar till 7,4 %, näst högsta stödet i Demoskop sedan 2006. Alliansen drar ifrån".

Men ingen vill prata med Michael den dagen heller. Däremot ringer alla till den där Romson och Fridolin. Som om Miljöpartiet skulle ha något roligare att berätta.

I desperation twittrar Michael en sista gång och går igenom samtliga opinionsundersökningar som presenterats sedan årsskiftet; "Skop 8,6 %, Demoskop 7,4 %, Sentio 7,9 %, Inizio 8,8 %.". Inte heller sammanställningen lockar fram journalisterna till samtal.

En viktig insikt väcker hoppet till liv igen hos Michael. Nu när ingen ringer hela tiden har han faktiskt tid att äta lunch med några kollegor igen. Han drar på sig kavajen och träffar Maria och Acko på en lunchrestaurang.

– Hörni! Vet ni vad fyra gånger två blir?

Michael Arthursson är partisekreterare för Centerpartiet. Fram till 2014 fick han kommentera varje opinionsmätning. Men efter valet 2014 verkar det inte finns något intressant att berätta om Centerpartiets stöd i opinionen.

Mer läsning

Annons