Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge länets döttrar en spruta

/

Den paralyserande vaccinationsskräcken som belägrade landet förra året har fått oönskat resultat.
Unga flickor utnyttjar inte möjligheten att vaccinera sig mot livmoderhalscancer trots att det är gratis. Och kan rädda många liv.
Varför?

Annons

Vaccination mot HPV-viruset har föregåtts av en enorm debatt kring själva nyttan med vaccin. Juridiska, långdragna processer där läkemedelsföretag slagits om leveransen till alla landsting har kastat ett skeptiskt skimmer kring hela frågan.

I går visade det sig att tre rådgivande experter hos socialstyrelsen misstänks för att ha varit jäviga när man beslutade sig för att välja Gardasil.

Och massvaccineringen mot svininfluensan, som i vissa fall resulterat i att människor drabbats av narkolepsi, har naturligtvis påverkat vaccinationsbenägenheten i negativ riktning.

Tidigare år har också en upphetsad och i vissa lägen infekterad debatt kring mässlingvaccinet urartat till att ett helt litet samhälle, Järna i Södertälje kommun, avstått från att vaccinera sina barn. Med det naturliga resultatet att en mycket lokal mässlingsepidemi uppstod förra året. En sjukdom som vi annars framgångsrikt mer eller mindre utrotat i Sverige.

Förvisso ska alla läkemedel granskas väldigt noga. Biverkningar dras fram i ljuset, helst innan de drabbar mänskligheten. Läkemedelsindustrin ska synas i sömmarna och Socialstyrelsen förmodas vara en objektiv fristående myndighet som endast grundar sina råd och uppfattningar på väl underbyggd fakta.

Men vi kan inte drabbas av en kollektiv skräck för vaccinationer, så att inte framväxande generationer kan dra nytta av de goda forskningsresultaten som görs på område efter område.

Smittskyddsinstitutet har som mål att nio av tio flickor ska vaccinera sig mot HPV-viruset.

I Gävleborg har inte ens hälften av flickorna mellan 13-18 år nappat på erbjudandet. Detta trots att alla vet att sjuttio procent av all livmodercancer orsakas av just HPV-viruset. Eller har inte informationen gått fram?

Att flickorna inte kan föreställa sig att de ska drabbas av livmodercancer om kanske 30 år, är inte så svårt att begripa. Men mamma och pappa borde medverka till att reducera risken.

De yngre flickorna omfattas av skolsjukvårdens omsorg och blir också i högre grad vaccinerade. Även om skolhälsovården utarmats de senaste decennierna borde länets kommuner ta sitt ansvar och se till att flickorna får sitt vaccin ända upp till 18 års ålder. I andra län har det fungerat alldeles utmärkt med en betydligt högre vaccinationsfrekvens.

Livmoderhalscancer är jämte bröstcancer den vanligaste cancersjukdomen som kvinnor drabbas av. Det är en stor hälsofråga, och jämställdhetsfråga, om tusentals kvinnor kan räddas från lidande, svåra behandlingar och i värsta fall en för tidig död.

Neka inte länets döttrar den chansen.

Mer läsning

Annons