Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkring för alla slags familjer

/

Folkpartiet vill öka antalet låsta dagar i föräldraförsäkringen, meddelade partiledaren Jan Björklund häromveckan. Jämställdhetsbonusen har inte haft önskad effekt – det vill säga ett jämnare uttag mellan mammor och pappor – så nu är det dags att dra åt tumskruvarna.

Annons

På landsmöte efter landsmöte har de folkpartister som vill se ett minskat antal överlåtelsebara dagar förlorat.

Partimajoriteten nöjer sig med dagens två "mamma"- respektive "pappamånader". Men, menar exempelvis medlemmar i FP-nätverket Liberala Kvinnor, det beror på att landsmötesombuden egentligen inte är representativa för medlemskåren.

Bland yngre folkpartister, hävdar de, finns det en majoritet för en tredelad föräldraförsäkring. Om det faktiskt är så får väl tiden utvisa.

Men: de jämställdhetsivrande liberalerna har en olycklig tendens att glömma det de annars är världsbäst på att påminna om – att familjer ser olika ut.

Folkpartiet har en imponerande tradition av att stå på minoriteters sida.

Folkpartister tog strid för homo- och bisexuellas lika rätt till adoption och äktenskap. De tar strid för samkönade mammors lika rätt till insemination. Och många kloka liberaler konstaterar: det är inte bara så att all kärlek är bra kärlek, utan också så att viss kärlek leder till andra familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen.

Det finns människor som får barn, men redan under graviditeten slutar älska varandra. Nya mammor eller pappor tillförs tidigt i barnets liv.

Det finns vänner som skaffar barn med varandra, och tycker om varandra, men älskar och lever med varsin annan partner.

Dagens föräldraförsäkring tar hänsyn till detta. Vid gemensam vårdnad har föräldrar rätt till 240 dagar var. 60 är reserverade för respektive vårdnadshavare. Resterande 120 dagar kan överlåtas fritt, mellan föräldrarna, eller till andra närstående.

Det kan vara en make eller maka till en av föräldrarna, eller en registrerad partner.

Ju färre överlåtelsebara dagar, desto mindre möjlighet för andra än vårdnadshavarna att ta ut föräldraledighet.

Man kan naturligtvis tycka så, att det är just de två föräldrarna som ska ta ut hela ledigheten, och att de ska dela dagarna så jämnt som möjligt. Man kan argumentera för att kärnfamiljen är det bästa för barnet, och att det offentliga bör uppmuntra just den familjekonstellationen.

Men så brukar inte liberaler tycka.

En tredelad föräldraförsäkring skulle, med nuvarande 480 dagar, ge vårdnadshavarna 160 dagar var, som bara de kan ta ut.

Därutöver skulle respektive vårdnadshavare ha 80 dagar var som kan överlåtas till tredje part. Det jämnar säkert till uttaget, men på bekostnad av familjernas valfrihet.

Är folkpartister verkligen så besatta av att skapa jämställda kärnfamiljer?

Ida Thulin, Liberala nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons