Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningskulturen avgörande för att 14 Seko-miljoner ska kunna försvinna

/
  • De drabbade SEKO-medlemmarna jobbar med att bygga och underhålla vägar och järnvägar inom privata och statliga företag.
  • 14 miljoner kronor har förts över till fritidsföreningen. Pengar som SEKO centralt inte vet var de har tagit vägen.
  • Var finns stugan i Malung-Sälen? I juli går det knappast att skylla på att den ska ha blivit insnöad och inte gå att hitta därför.

Det är på många sätt en märklig historia den om klubben Seko Väg och Ban 221 med säte i Ljusdal. Klubbstyrelsen är nu suspenderad och 14 miljoner kronor har försvunnit ur klubbkassan. Pengarna har under sex år förts över till en fritidsförening som ska tillgodose medlemmarnas rekreationsliv. När förbundet har frågat lokalföreningen om tillgångarna vill Klubb 221 inte lämna ut bokföring och annan dokumentation eftersom fritidsföreningen är en annan juridisk person.

Annons

Pengarna ska bland annat ha gått till ett fritidshus i Malung-Sälens kommun. Men det är saftigt till och med för de hetaste lägena i Sälen, dyraste fritidshuset just nu på Hemnet ligger på 7,5 miljoner kronor. Dessutom har SEKO centralt inte lyckats hitta några uppgifter om att någon stuga är tillgänglig för uthyrning till klubbens 2500 medlemmar i Gävleborg och Dalarna. Det är alltså oklart om det ens finns ett hus. Däremot har man hittat två husvagnar som medlemmarna kan hyra. Men två husvagnar blir inte heller i närheten av 14 miljoner kronor, som en jämförelse kan nämnas att dyraste husvagnen som finns inne hos Bollnäs Bilaffär ligger på ca 350 000 kronor.

Och som Jonas Pettersson på Seko:s förbundskansli i Stockholm konstaterar till Ljusdals-Posten, 14 miljoner kronor är väldigt mycket pengar.

Två personer uppges nu vara polisanmälda och utan att gå in på om brott har begåtts, eventuell skuldfråga och vart pengarna har tagit vägen visar historien om hur Seko-medlemmarnas pengar har hanterats vikten av en sund föreningskultur. Engagerade medlemmar som deltar på årsmöten och ställer frågor är bästa garantin för att gemensamma tillgångar hanteras korrekt.

Det är svårt att tänka sig att det kan gå sex år, med överföringar årligen på miljonbelopp, i en fungerande föreningskultur utan att förtroendevalda revisorer eller kritiskt tänkande medlemmar hade ifrågasatt vad som skett långt tidigare. Larmklockorna skulle då ha ringt hos förbundet och historien skulle aldrig ha gått så här långt.

Vårt civilsamhälle är uppbyggt på medborgarengagemang, tillit, förtroende och ansvarstagande. Det gäller fackföreningar, såväl idrottsrörelse, politiska organisationer som andra ideella föreningar. I den förening för levande rollspel som jag varit mest aktiv i har omsättningen årligen legat på ca 50 000 kr men ändå har vi haft livfulla årsmöten på sex till åtta timmar med en noggrann och skicklig revisor som satt sin ära i pant på en god redovisning för medlemmarna.

Hur årsmöten gått till i 221:an kan jag bara spekulera om. Men att 2500 medlemmar lämnat sina avgifter till att förvaltas av en styrelse utan att ha haft engagemanget att följa upp hur medlen använts är det som är sorgligt i den här historien.

Till sist en uppmaning till dig som läsare: Är du medlem i en förening, gå åtminstone på årsmötet och ställ frågan om vad som egentligen menas med den där budgetposten och hur pengarna använts. Det mår föreningen, samhället och du själv bra av.

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons