Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett delat land att leda

/

Det blev jämnt – i antalet röster.

Annons

Men när det gällde elektorsröster vann Barack Obama klart mot Mitt Romney. Den sittande presidenten vann alla så kallade "swing states", förutom North Carolina. Även om det inte var några stora marginaler i delstater som Florida, Virginia och Ohio så var det inget snack om saken när elektorsrösterna räknats samman.

Det blev inte ens särskilt spännande och redan före midnatt amerikansk tid utropades Obama till segrare. Ungefär sex miljarder dollar beräknas ha spenderats under den här valrörelsen och kampanjerna har varit långa, intensiva och smutsiga. När krutröken lagt sig står det dock klart att Barack Obama fortsätter att vara president, att demokraterna fortsätter att kontrollera senaten och att republikanerna fortsätter att vara det största partiet i representanthuset…

Nu börjar det verkliga arbetet för president Barack Obama. Viktiga val och stora uppoffringar måste göras för att få ordning på ekonomin och kompromisser måste träffas med republikanerna.

I natt pratade både Romney och Obama om behovet av att sträcka ut händer och arbeta med motståndarsidan. Det har dock inte varit de två stora partiernas bästa gren de senaste åren.

Det är nämligen ett polariserat land som Barack Obama ska leda, där demokraterna och republikanerna står längre ifrån varandra än någonsin tidigare. Presidentvalrörelsen visade vilken avsky de båda kandidaternas respektive supportrar känner för varandra; allt tal om att nationen nu ska enas och arbeta tillsammans är vackert, men det är lättare sagt än gjort.

Att bilda breda koalitioner har Obama inte visat någon större fallenhet för och frågan är hur pigga republikanerna är på att arbeta tillsammans med en president som just besegrat deras kandidat efter en allt annat än positiv valrörelse.

Republikanerna lär dessutom skakas av interna motsättningar och maktstrider den närmaste tiden. Partiet står inför sin kanske största kris någonsin, då man nästan helt och hållet blivit ett parti för vita män. Minoritetsgrupper som afro-amerikaner och hispanics växer, men republikanerna är inte i närheten av att göra några inbrytningar i de väljargrupperna; i årets presidentval vann Obama över 93 procent (!) av de afro-amerikanska rösterna. Demografin är kort sagt inte till republikanernas fördel.

Valet i natt visade tydligt att USA är ett delat land och det är nu som Barack Obama verkligen måste vilka ledaregenskaper han har. Det är skillnad på en första mandatperiod och en andra, och förhoppningsvis kan Obama bli en president vars fyra sista år blir bättre än de fyra första.

Det är imponerande att vinna två val på det sätt som Obama gjort, med över 300 elektorsröster båda gångerna. Hans kampanjorganisation har imponerat och när det verkligen gäller har presidenten själv klivit fram och visat att han kan sälja in sitt budskap.

Nu behöver han inte längre tänka på fler val och det kommer förhoppningsvis att innebära ett starkare ledarskap i Vita huset och fler samarbeten över partigränserna.

Om det inte sker är USA, och därmed hela världen, illa ute.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons