Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En åsikt som Metall-ordförande en annan som partiordförande?

/

Samtidigt som Socialdemokraternas uppåtgående opinionssiffror börjat plana ut, och rent av minska, visar det sig att Stefan Löfven har bytt åsikt i flera viktiga frågor.

Annons

Och det är inget fel i det. Det kan vara rimligt, välmotiverat och ibland rent av modigt att byta åsikt.

Frågan är bara vilka motiven är.

Har Stefan Löfven bytt åsikt på grund av att han fått nya goda argument som ställer hans tidigare uppfattning på ända, eller handlar det om att anpassa sig till sin nya roll som partiordförande?

Med andra ord, har Stefan Löfven bytt åsikt för partiets skull?

I Ekots lördagsintervju ville han slopa ungdomsrabatten för arbetsgivare. Trots att han tidigare varit för den.

Han hade också bytt åsikt om kärnkraften. Som Metall-ordförande var Löfven för kärnkraft och uranbrytning. Nu som S-ordförande vill han utreda energikonsumtionen och är emot uranbrytning. Trots att han tidigare förordat kärnkraft och sagt att uranbrytning är riskfritt.

Så sent som våren 2010 sade Stefan Löfven: "Regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för ungdomar är ett bra steg."

Då hade den redan varit i bruk över ett år. Nu har Löfven omvärderat sin ståndpunkt eftersom han menar att den åtgärden knappast ger några nya jobb.

Samtidigt föreslår Socialdemokraterna att arbetsgivaravgiften för alla åldersgrupper ska sänkas med tre miljarder kronor genom att företagen får rabatt på arbetsgivaravgiften upp till lönesummor på 900 000. Utan krav på någon motprestation hos arbetsgivarna.

Som om det skulle ge en massa nya jobb. Löfven svävade verkligen på målet om detta S-förslag kommer att finnas kvar i höstens budget.

När det gäller kärnkraften påminde intervjuaren Tomas Ramberg om att S har ett kongressbesluts på att kärnkraften ska fasas ut successivt med hänsyn till sysselsättning och välfärd. Det kongressbeslutet fanns redan när Löfven var Metall-ordförande och kärnkraftsförespråkare.

Trots detta sade Stefan Löfven följande som Metall-ordförande: "Jag håller med Jan Björklund om att vi behöver bygga nya kärnkraftverk när de gamla har tjänat ut."

Men nu är det annat ljud i skällan.

"När jag var IF Metalls ordförande skulle jag naturligtvis driva olika frågor utifrån det intresset, nu är jag partiordförande då ska jag se till att vi leder en politisk process i partiet till en långsiktig överenskommelse med de andra partierna", förklarade sig Stefan Löfven i lördagsintervjun.

En i och för sig rimlig ståndpunkt. Men intervjuaren Tomas Ramberg lyckades inte få Löfven att redogöra för varför han bytt åsikt.

Mycket tyder på att åsiktsbytet troligen handlar om att Löfven bytt roller snarare än att han bytt ut sin genuina personliga uppfattning.

I söndags kom Sifos majundersökning som visar att Socialdemokraternas häftiga uppgång planat ut, och igår kom Yougov opinion som förstärker den bilden.

Troligen har Socialdemokraterna hämtat in de sympatisörer som försvann under Håkan Juholts äventyrliga resa som partiledare. Nu är väljaropinionen kanske mer stabiliserad.

Men visst finns det anledning till eftertanke och funderingar över framtiden. Inte minst för småpartierna.

Socialdemokraternas uppgång på drygt 12 procent från Sifos januarimätning till i maj, är nästan lika stor som de 13,4 procent som FP, KD och C får tillsammans.

Trots Löfvens åsiktsbyten ligger både regeringen och oppositionen tämligen lågt. De hänvisar till utredningar och den kommande höstbudgeten.

Tänk om det i själva verket handlar om att de saknar idéer.

Mer läsning

Annons