Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogliberaler och cannabistroll

/

Drogliberalismen som verkar råda väcker inget annat än stor förundran. När hände det? Hur gick det till när vi tappade taget om ungdomarna födda på 1990-talet?

Annons

Fantastiskt förvånande med tanke på att föräldrarna torde vara födda på 60- och 70-talen. Uppvuxna i ett samhälle och fostrade i en skola som aktivt arbetade mot narkotika. Omgivna av psykologer, kuratorer och skolläkare som varnade för alla upptänkliga droger.

Visade filmer, prover på olika substanser, tipsade om böcker. Ögonvittnen fick berätta om hur narkotikan tagit över deras liv. Ibland helt och hållet tagit deras vänners eller barns liv.

Våra föräldrar kallades till möten och kom hem uppskrämda, sniffande efter eventuella söta haschlukter som inte alltid var så lätta att skilja från dåtidens parfymdofter.

De brottades redan då mot den motsatta propagandan som oftast kom från rockens, poeternas och filmens värld.

Det kommer alltid att finnas ett mystiskt skimmer kring självförbrännande rockstjärnor som knarkar ihjäl sig ensamma på ett hotellrum vid 27-års ålder.

Men de flesta av oss tyckte ändå att det är bra mycket härligare att leva det här livet med något så när klar hjärna och öppna ögon.

Så varför blundar vi nu och slår dövörat till när den unga generationen helt uppenbart har en helt annan, mycket liberalare inställning till cannabis?

Om 48 ungdomar förhörts av Hudiksvallspolisen det senaste halvåret och uppenbarligen ertappats med narkotika, ägnat sig åt framställning av narkotika och eller sålt vidare och använt det själva, så säger det ofantligt mycket om hur utbrett missbruket är.

48 ungdomar i en så pass liten kommun som Hudiksvall åker fast. Fundera på hur många det är som inte åker fast, men befinner sig i exakt samma situation. Fundera också på vad det säger om mentaliteten.

Det skulle inte ens vara överraskande om många av dem inte är medvetna om att de ägnar sig åt något brottsligt. Och framför allt något skadligt.

Och tro inte att det bara handlar om en enskild hälsingekommun. Så sent som förra veckan diskuterades drogliberalismen i SVT:s Debatt där vuxna cannabisförespråkare fick sitta och berätta om sitt dagliga "bruk" och hur det inte alls påverkat dem.

Kommentarerna på helahalsingland.se ger en hint om inställningen. Även om en brasklapp kan vara på sin plats: likväl som det finns ett gäng SD-troll på nätet som reagerar med ryggmärgen så fort ordet invandrare nämns, kan cannabistroll storma till haschets försvar.

Alkohol är farligare! Hur många har dött av cannabis jämfört med sprit? frågar sig drogliberalerna. Som om det vore hela poängen, att hitta ett missbruk som ger så få dödsfall som möjligt.

Sverige har i sina lagar och sitt sociala arbete haft ett allt annat än liberalt förhållande till narkotika. Varken riksdag eller olika regeringar har gett upp och legaliserat cannabis.

Tiden är verkligen inte inne nu heller. Men en saklig information om skadeverkningar och motargument som håller mot drogliberalismen är eftersträvansvärt.

Alla som provar hasch slutar inte med en heroinkanyl i armvecket. Men varför leva i en suddig dimma när världen består av skarpa, spännande kontraster?

Mer läsning

Annons