Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dråpslag mot hela bygden"

Gårdagens ledarsida konstaterade att verkligheten hunnit ikapp undantagslandet Sverige. Nu pekar alla kurvor nedåt, i synnerhet i vårt eget län Gävleborg.

Föga anade vi då att det skulle komma ännu ett dramatiskt varsel dagen efter.

150 personer kan få sluta på Cargotec Hiab i Hudiksvall.

Ett dråpslag.

Annons

Först och främst mot de enskilda personer som kastas ut i arbetslöshet. Men också mot hela bygden och kommunen med en redan ansträngd arbetsmarknad.
Det handlar inte enbart om en neddragning av produktionen med 150 uppsagda. Omfattningen är betydligt större än så om man tar hänsyn till underleverantörer och övriga som på ett eller annat sätt påverkas.

Självklart måste företag se till att verksamheten är lönsam. Annars finns ingen framtid. Men samtidigt måste det finnas en social dimension i företagandet som gör att det inte handlar om lönsamhet till varje pris.

Cargotecs lönsamhet har knappast varit dålig, men tydligen vill ägarna ha bättre lönsamhet. Och därför drar nu en del av produktionen iväg till Polen.

För en utomstående är det omöjligt att avgöra, men nog borde det finnas förutsättningar att få en hyfsad lönsamhet även med nuvarande produktion kvar i Hudiksvall.

Men företagsledningen ser ännu större lönsamhet i en flytt. Och då flyttar man.
Det är dessvärre bara fortsättningen på en utveckling som varit på gång under den senaste tiden. Och som många fruktar ska fortsätta.

Det som en gång var Hudiksvalls storhet är på väg att vittra sönder bit för bit.
Nu måste kommunledning, fack, regionstyrelse, länsstyrelse och företagsledning snarast träffas för att diskutera hur man kan agera.

Det blir en tuff uppgift i ett län med landets högsta arbetslöshet. Men den måste lösas.
150 duktiga yrkesmänniskor behöver nya jobb och/eller ny utbildning för att komma vidare. Helst utan att behöva rycka upp bopålarna.

Nu måste alla goda krafter samverka.

Mer läsning

Annons