Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Donald Trump vinner stöd med plumpa förolämpningar

/
  • Leder stort. Donald Trump har dubbelt så stort stöd som sin närmaste rival i Republikanerna. I kväll ska han vara med i sin första valdebatt någonsin.

Kön till att bli Republikanernas presidentkandidat har aldrig varit så lång som inför valet 2016. De tio bäst rankade av de 17 får vara med i natt i den första stora tv-debatten.

Annons

I de tidiga opinionsmätningarna leder dollarmiljardären Donald Trump stort. Fastighetsmogulen med egna tv-program. Helt utan politisk erfarenhet, vilket han passar på att skryta med.

Han kan det där med att göra väsen av sig. Det är en viktig del i hur han gör sina affärer.

I år har han gjort ett antal politiska uttalanden. Att förre presidentkandidaten John McCain (Rep) minsann inte är någon krigshjälte eftersom han var krigsfånge i Vietnam. Andra republikaner blev upprörda över attacken som indirekt också riktar sig mot tusentals andra, ofta sårade, krigsveteraner. Trump själv lämnade sjukintyg för att inte bli uttagen i Vietnamkriget, vilket han senare inte låtsades om.

För att vara republikan talar han sällan om så kallade moralfrågor. Men i ett av de rättsfall han ständigt är inblandad i blev han hysterisk när en advokat bad domstolen om en kort paus för att amma. Du är vidrig, skrek han.

Trump har sagt att han skulle kunna samarbeta mycket bra med Putin. De avskyr ju Obama båda två.

Men mest har det handlat om förolämpningar mot mexikaner. Ett av hans få konkreta vallöften är en mur längs USA:s hela landgräns mot Mexiko. Och jag ska se till att mexikanerna betalar den, säger han. Efter uttalandet om att mexikaner i USA allmänt är knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän bestämde den stora tv-stationen NBC att lägga ned hans tv-program.

Vad gör honom så populär? Många republikanska kärnväljare, speciellt lågutbildade i utflyttningsbygder, har en allmänt negativ inställning både till invandrare och till människor med annan hudfärg än vit.

Precis som i Sverige lockas många av att ha någon att skylla sina och landets alla problem på. Då är det alltid enklare att skylla på den som har det ännu sämre än man själv. Den kategorin väljare uppskattar Trumps plumpa rallarsvingar.

USA:s valsystem med majoritetsval och två partier gynnar i teorin mittenkandidater eftersom de rörliga väljarna röstar på den minst extrema. Är det så, borde partierna se till att inte ha ytterlighetspolitiker som sina kandidater.

Men det blir allt mer tvärtom i USA, och mest gäller det partiet Republikanerna. Det beror bland annat på systemet med primärval, men också på den stora betoningen på tv-reklammässiga budskap snarare än innehåll. Och det behövs enorma kampanjkassor för att klara sig igenom först ett primärval och sen en valkampanj.

När George W Bush valdes år 2000 kostade presidentvalskampanjerna 1,4 miljarder dollar. I valet 2012 hade siffran så gott som dubblats. Förutom kandidaternas och partierna kampanjer finns också fristående kampanjer. Det är där man hittar den allra smutsigaste negativa kampanjtaktiken, oftast till stöd för Republikanerna.

Tidig framgång behöver inte alls betyda att man blir partiets officiella kandidat. Men om det till slut blir Trump för Republikanerna, kan vi vara säkra på två saker. Han kommer att lägga ned enorma summor pengar. Och han kommer att ha en riktigt, riktigt smutsigt budskap.

Mer läsning

Annons