Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya Lort-Sverige är ingen skitfråga

Annons

Sommaren är nedskräpningens årstid. Överallt ligger spillror efter glada semesterdagar. Folieförpackningar med grillkol, papperstallrikar, glasspinnar och tomflaskor.

Även när sommaren inte bjuder på det bästa vädret vistas vi mer utomhus. Bad på dagen och grillning på kvällen. Picknick i parken och promenader i skogen. Livsbejakande konsumtionsvanor leder till att mer avfall lämnas kvar på offentliga platser.

Det är fyra år sedan polisen fick möjlighet att utfärda böter upp till 800 kronor till människor som skräpar ner. Men allt färre döms, endast ett par hundra om året, trots att nedskräpningen inte minskar. Lagstiftningen har inte gett önskat effekt.

Nedskräpade offentliga miljöer startar en negativ spiral. Studier visar att om det redan ligger skräp på marken blir vi mer benägna att lämna kvar våra sopor. På en välstädad plats går man i högre utsträckning till en papperskorg.

Även otryggheten ökar eftersom människor misstror varandra mer i en stökig omgivning. Därtill kommer miljöskadorna och nedskräpningens negativa inverkan på friluftslivet och turistnäringen.

Organisationen Håll Sverige Rent föreslår nu att rätten att utfärda böter ska överföras från polisen till kommunerna, likt den modell som finns för parkeringsböter. I dagsläget är kommunerna ansvariga för renhållningen, att de även skulle utfärda viten till lortgrisar är ingen långsökt tanke. Dessutom kan kommunen behålla intäkterna och polisen kan lägga sin tid på att lösa mer prioriterade brott.

Renhållningen kostar skattebetalarna stora belopp varje år, pengar som rimligtvis kan användas till något roligare än att städa upp efter lata picknickbesökare. Den som inte tar ansvaret för sitt eget skräp borde åtminstone behöva oroa sig för en lapplisa.

 

Mer läsning

Annons