Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya Centerpartiet är en liberal bastion som inte får falla

Det finns alltid något borgerligt parti som väcker särskilt ont blod bland rödgröna anhängare. Vilket parti som för tillfället ges rollen som slagpåse nummer ett varierar, men det verkar som om blockpolitiken gör att det behövs någon som får symbolisera motståndarlägrets sämsta sidor.

Annons

För några år sedan, i skarven mellan Maud Olofsson och Annie Lööf, var Centerpartiet den självklara hackkycklingen. Där Moderaterna hade sossat till sig ställde sig ett liberaliserat C i främsta ledet.

Det gick nästan inte en dag utan att socialdemokratiska ledarsidor skrev svavelosande texter om de förtappade "nyliberalerna".

I dag, när den politiska debatten domineras av integration och invandring, låter tongångarna annorlunda. Kritiken i sak kvarstår givetvis i långa stycken, men Annie Lööf har också fått ett erkännande långt in i de rödgröna leden, som det borgerliga hoppet. I ljuset att Kristdemokraternas, Folkpartiets och Moderaternas förslag till skärpningar väcker Lööfs kompromisslösa försvar av en fortsatt human migrationspolitik respekt.

Liberalismen var visst inte så dum, trots allt.

Men om vissa ser C som en viktig fördämning som inte får brista, betraktar andra partiets liberala hållning i migrationsfrågor som ett hinder. Internt är den nuvarande partilinjen inte oomstridd, och utvecklingen inom C kan mycket väl bli avgörande för borgerlighetens framtida vägval.

Om även C skulle börja schackra med öppenheten kanske tillfälliga uppehållstillstånd bara blir början på en utveckling där borgerligheten konsekvent väljer att strama upp reglerna närhelst valet står mellan offensiva reformer eller passiv anpasslighet.

Inom Centerpartiet finns det fortfarande en intern opposition som kräver att partiets invandringspolitik ska läggas om. En tongivande företrädare är östgöten Staffan Danielsson. Inför partistämman i september mobiliserar han sin falang med en motionsmall för hur svenska asylregelverk ska EU-anpassas.

Motionsmallen avviker tydligt från partiets officiella hållning. Den förordar bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel, att reglerna för anhöriginvandring ska ändras samt att åldersbestämningen av ensamkommande flyktingbarn ska anpassas efter europeisk förebild.

"När övriga partier nu börjar diskutera förslag i riktning mot vad som gäller i Europa i övrigt riskerar Centerpartiet att stå ensamma kvar tillsammans med Miljö-, och Vänsterpartiet och försvara en politik som inte har folkets stöd", står det i en av dessa motioner.

Det sättet att resonera är i dag inte unikt, och det är givetvis inte rasistiskt. Men det är problematiskt att kräva en europeisering av den svenska politiken när den globala flyktingsituationen i stället kräver det omvända.

Därför måste majoriteten inom C se till att hålla ställningarna. Centerpartiet har en viktig röst i migrationsdebatten. Den rösten måste fortsätta att ljuda högt och rent mitt i borgerligheten.

Mer läsning

Annons