Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mest privata blir allmängods

/

Pluta med munnen. Posera i push-up bh. Kanske vänslas vilt med pojkvännen. Gränserna töjs för vad vi visar upp på sociala medier.
En häftig bild eller en rövarhistoria om hur många öl som hivades eller shots som sveptes från nattens party läggs ut på Facebook eller i den egna bloggen. Utan vidare eftertanke.

Annons

Alla 800 "vänner" trycker på gilla-knappen. Du känner dig bekräftad. Du finns. Fem minuter av berömmelse ger en kick. Och också mersmak. Vad ska du hitta på nästa gång för att bli en snackis? Vad de säger om dig är inte så noga. Huvudsaken är att du blir sedd och uppmärksammad.

För om ingen ser dig på sociala medier, existerar du över huvud taget då?

Ungdomsbarometern, som är ett företag som gör livsstils- och attitydundersökningar bland 15-24-åringar, ställde frågan "Har du någon gång exponerat dig själv sexuellt på internet?".

Resultatet är nedslående: En av fem svarade ja på frågan . Med motiveringen att det är kul eller spännande, eller alternativt, det är pojk- eller flickvännen som lagt ut bilderna.

Vanligast är exponerandet i sociala medier bland tjejer mellan 20 och 24 år, där svarade var fjärde ung kvinna ja. Och pojkarna och de unga männen är nästan lika benägna att skylta med det mest privata – hela 17 procent svarade ja på samma fråga.

Att det här handlar om en identitetssökande grupp människor är ingen direkt nyhet under solen. Vad som är nytt är att vilsenheten, sorgen, glädjen och bristen på mognad och eftertanke visas upp för hela världen. Det mest privata blir allmän egendom och kan hur lätt som helst hamna i fel händer, och användas på ett skadligt och okontrollerat sätt. För den som det handlar om eller för den som en gång tog bilderna.

Alla kan inte sjunga i Idol, käka maskar i förnedrings-tv eller banta bort sig till oigenkännlighet i Biggest looser. Men statusuppdateringen på sin Facebook-sida styr man själv. En blogg kan vem som helst starta. Ju mer avancerat och ohämmat skriven, ju fler läsare och följare.

Identitetsskapande? Javisst, men det behöver inte vara en sann bild. Utan mer den bild som man själv vill ge.

Problemet med de ungas exponering är att det i många fall är integritetskränkande. Det tar bara några sekunder att lägga ut en olämplig bild på en flicka i en komprometterande situation. Men hur lång tid tar det att reparera skadan och få tillbaka självaktningen och respekten?

Marja Åkerström vid Lunds universitet, expert på sociala medier, inser att det inte är lätt som förälder att ha koll på detta omedvetna självskadebeteende.

Men som alltid kommer det självklara rådet att ständigt prata med tonåringarna.

För att dagens unga skulle vara ytligare eller mer utseendefixerade än sina föräldrar, är svårt att tro. Koder och signaler om tillhörighet har alltid varit viktiga i ungdomskulturen. Problemet är bara att en vågad urringning på nätet kan ses av så många fler, än på discot eller i gymnasiekorridoren.

Däremot är konsekvenserna av exponeringen oöverblickbara.

Mer läsning

Annons