Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att vända utvecklingen

/

Jorden är på väg mot en dramatisk uppvärmning. Världen är på väg i motorvägsfart mot fyra graders temperaturhöjning. Och det är på tok för mycket.

Annons

Det slår en rapport från Världsbanken fast.

På klimatmötet i Köpenhamn 2009 enades man om en gräns för jordens temperaturökning på två grader. Men sedan dess har koldioxidutsläppen bara ökat.

Forskarna är tämligen överens om att vi klarar två graders uppvärmning av klimatet. Men dubbelt så mycket, fyra grader, leder till katastrof. Åtminstone om man ska tro Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

"En uppvärmning på fyra grader Celsius har vi inte upplevt på jorden under de senaste 20 miljoner åren, så det är en oerhört dramatisk förändring av livsvillkoren", säger han till Ekot.

Forskarna jobbar fortfarande med den svåra frågan att förklara de naturliga svängningarna i klimatet. Men svängningarna har successivt avtagit. Och de senaste 10 000 åren har svängningarna gått ned till ett minimum enligt forskarna. Däremot har de senaste 100 åren inneburit en temperaturhöjning på snart en grad. I stort sett under samma period som vi producerat växthusgaser.

Och temperaturökningen ökar.

Men loppet är inte kört.

Det går att vända utvecklingen. Genom att förändra vår livsstil och genom ny teknik.

Bara någon dag innan Världsbankens rapport skrev Johan Rockström på DN debatt tillsammans med Anders Wijkman, ordförande i Romklubben, och Karl Erik Lagerlöf i etikkomissionen, att solenergi från Sahara kan lösa energiförsörjningen.

De menar att solenergin utvecklas i snabb takt. I norra Afrika är förutsättningarna av naturliga skäl goda. Flera forskningsstudier påstår att "solen i Norra Afrika skulle kunna förse Europa med all el som behövs". Det räcker med en yta motsvarande ett mindre europeiskt land, enligt debattförfattarna.

Det låter som en svindlande tanke. Men tyska företag är redan igång med en jättestor solenergisatsning i Sahara som ett led i att ersätta kärnkraften.

"Vätgasen, producerad genom solenergi, kan ersätta fossilbränslen på transportområdet och dra ned utsläppen av koldioxid", skriver artikelförfattarna.

Och EU-kommissionen hoppas att vätgasbilar ska börja massproduceras och få ett kommersiellt genombrott före 2020.

Det låter hoppfullt.

Samtidigt som Världsbanken kommer med en allvarlig larmrapport, finns det möjligheter att vända utvecklingen.

I inledningen till Världsbankens rapport skriver dess chef Jim Yong Kim, att "det är min förhoppning att rapporten ska chocka oss så att vi agerar".

Det räcker inte med att läsa och förstå. Det räcker inte med att ha kunskap. Det räcker inte med att forskarna visar på möjligheter och tänkbara lösningar. Det krävs handling.

I det lilla, lokalt och personligt, även om det närmast får betraktas som symbolhandlingar som inte leder till någon radikal förändring. Men de är viktiga som ett tecken på att det finns människor som vill förändra och driva på.

Men om det ska bli någon verklig förändring i energi- och klimatfrågan krävs, liksom när det gäller att bekämpa fattigdom och arbeta för mänskliga rättigheter, ett globalt ledarskap som ser möjligheter och samverkar.

Mer läsning

Annons