Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är uppenbart att vi måste avskaffa nämndemannasystemet

/

Annons

En sverigedemokratisk nämndeman vid Södertörns tingsrätt har patrullerat gatorna med Soldiers of Odin. Soldiers of Odin är uppbyggt som kriminella så kallade motorcykelgäng. Det är inget bra sällskap för någon, allra minst för en person som har som uppdrag att döma människor.

Nämndemannen i fråga ser själv ingen konflikt i att han – vid sidan om sitt uppdrag som lekmannadomare – haft samröre med en organisation där många av medlemmarna har nazistsympatier och dessutom är dömda för diverse brott.

Han lämnade under måndagen dock sina uppdrag. Annars hade han förhoppningsvis entledigats från sitt uppdrag vid Södertörns tingsrätt ändå.

De senaste åren har åtskilliga avslöjanden gjorts där nämndemän från Sverigedemokraterna visat sig ha nattsvarta åsikter.

När Expressen för ett par år sedan avslöjade hatare på nätets främlingsfientliga sajter var en av dem nämndeman i Malmö och hade upprepade gånger sagt saker som: "Invandringen är vår vanligaste folksjukdom. Problemet är att den sprider parasiter som livnär sig på gamla och sjuka".

”Skäms på er era parasiter!." ”Gratis hotellrum för turistande zigenare på skattebetalarnas bekostnad”. Det är bara ett axplock av vad SD-nämndemän sagt.

Är det rättssäkert? Skulle du – om du hade invandrarbakgrund – känna dig säker på att få en rättvis rättegång från någon som uttrycker sådana åsikter?

Det finns flera studier som visar att nämndemännens politiska tillhörighet tenderar att påverka domar. Det är trots allt inte Sverigedemokraterna – även om de tycks stå för en majoritet av övertrampen – som ska kritiseras utan systemet i sig.

I grund och botten syftar systemet till att domstolarnas avgöranden ska ligga i linje med allmänna värderingar i samhället. Dessutom ska de tillgodose medborgarnas intresse av insyn i domstolarnas verksamhet. Detta ska upprätthålla allmänhetens förtroende för rättskipningen och i förlängningen till hela rättssamhället.

Men att en lekman på så diffusa premisser ska tilldelas lika stor makt som en juridiskt utbildad domare är milt sagt mycket märkligt och knappast något som i allmänhetens ögon stärker domstolarnas legitimitet. Lägg till detta att nämndemannakåren i så fall borde vara representativ för befolkningen som helhet. Det är den inte.

Fördelningen av nämndemannauppdragen är relativ jämn mellan könen men det är också allt, i övrigt speglar inte nämndemännen Sveriges befolkning. Medelåldern är 57,2 år. Andelen nämndemän som är 18-44 år är 23 procent, andelen som är över 65 år 43 procent.

Men framför allt är det rekryteringen av nämndemännen som är problemet. Den som vill bli nämndeman måste först anmäla sig hos och nomineras av ett politiskt parti. Därefter utses nämndemännen av kommun- eller landstingsfullmäktige.

Sammanblandningen av den politiska och dömande makten är olycklig. Det är osunt att ha domare som rekryteras genom politiska processer, det spelar ingen roll vilka partier domaren rekryteras från.

Om och i så fall med vad dagens system ska ersättas med förtjänar att diskuteras. Men en sak torde stå helt klar, och det är att det nuvarande nämndemannasystemet måste avskaffas.

Mer läsning

Annons