Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dessa drycker kräver vuxna på Valborg

/

"Det är så lustigt om våren/man bara gråter/man bara skrattar/ man bara – är".
Så enkelt diktade Elmer Diktonius en gång i tiden om den intagande och hoppfulla årstid vi nu med stormsteg omfamnar.
Grillarna åker fram på var mans altan. Förråden rensas ur och bråte och skräp bildar högar lite varstans som vi vällustigt tänder på ikväll.

Annons

Bort med det gamla, välkommen det nya. Våreldarna lyser upp den sista aprilkvällen och tinar upp lite förfrusna sinnen efter den osedvanligt kalla vårmånaden. En högtid som många nysvenskar tycker är en av våra finaste traditioner.

Även vinboxarna som står strategiskt placerade intill varenda grillplats sprider värme innanför västarna hos de flesta vuxna. Och det finns ingen som helst anledning att moralisera över det, så länge det är just vuxna som dricker innehållet. En köttbit kan kräva ett gott glas vin.

Däremot har just Valborgsmässoafton, jämte skolavslutning och Lucia, blivit en helg när många tonåringar begår sin alkoholdebut.

Ungefär var femte sjuttonåring tror att de kommer att dricka sig berusade under Valborg. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget IF har låtit genomföra.

Av de ungdomar som är mellan 15 och 17 år och säger att de tror att de kommer att dricka sig berusade i Valborg, planerar var femte att de ska köpa spriten av langare. Fyra procent hävdar att de får alkoholen av sina föräldrar. Det är visserligen en låg siffra, men ändå för hög.

Experterna tar nämligen död på myten att tonåringar inte påverkas i sitt drickande om de serveras hemma. Fel helt enkelt! De dricker mer än andra, även utanför hemmets trygga vrå.

Polisen rustar nu med extra beredskap i alla hälsingekommuner. Och olika initiativ tas för att ge tonåringarna alternativ att fira vårens ankomst. Som i Bollnäs där disco arrangeras. Garanterat mycket roligare än att ligga i någon grässlänt och kräkas för att man druckit för mycket.

Vuxenvandrare, fältassistenter, poliser, fritidsledare, akutpersonal – alla gör ett fantastiskt jobb sådana här utsatta helgkvällar.

Men som förälder har vi faktiskt det yttersta ansvaret för våra tonåringar.

Själva vill de vara ifred. De sms:ar, mejlar och sprider festinbjudningar på Facebook. Och vill gärna inbilla oss att de klarar sig själva, att de inte är barn längre. Och lite bekvämt kan det också vara, att själv få ägna sig åt sin trädgårdsfest i stället för att jaga ointagliga tonårsgäng.

Men jag brukar tänka att det vett man inte lyckas banka in innan de blir tonåringar, är ingen idé att komma dragandes med när de står där 1,90 meter långa med en plastkasse med okänt innehåll. Sedan är det väl bara att försöka varsamt lotsa dem förbi de kritiska åren.

Som när jag själv cyklade utanför en hamburgerkedja för flera år sedan, för att på lite lagom avstånd övervaka en Valborgsmässoafton fick ett sms från tonåringen: "Jag har ju sagt att det är farligt att vara där! Jag är redan hemma."

Inget är nytt under solen. För 35 år sedan stegade min egen mamma in på en festplats i Västerdalarna med nybakta kanelbullar och kaffe. Jag hade som 15-åring åkt dit efter ett praktgräl med henne. Hon ville inte att vi skulle vara osams på midsommarafton. Jag höll naturligtvis på att sjunka genom jorden, men själv var hon nöjd. "Vakterna sa att de önskade att fler föräldrar gjorde som jag".

Så ta en promenad runt festplatsen, kasen eller utanför discot. Även om inte er egen tonåring är i fara, finns det säkert någon annan krake som uppskattar vuxennärvaro.

Mer läsning

Annons