Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att Skatteverkets generaldirektör får en överrock

När Skatteverkets insynsråd sammanträdde på ett extra möte i veckan handlade det om hur ska man återställa förtroendet för ledningen (här har ju avgångskrav kommit från bland annat den här ledarsidan). Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) sitter i insynsrådet och han vill se kraftfullare åtgärder för att utreda ledningens agerande som avslöjades i SVT:s Uppdrag Granskning

Annons

Centerpartiets Per Åsling vill ge Skatteverket en överrock.

När Skatteverkets insynsråd sammanträdde på ett extra möte i veckan handlade det om hur ska man återställa förtroendet för ledningen (här har ju avgångskrav kommit från bland annat den här ledarsidan). Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) sitter i insynsrådet och han vill se kraftfullare åtgärder för att utreda ledningens agerande som avslöjades i SVT:s Uppdrag Granskning.

Läs mer: Nu räcker inte ens finansminister Magdalena Andersson till för att rädda Ingemar Hansson

– Det duger inte att Skatteverket bara genomför en intern utredning. Det blir beroendeställning på utredningen, frågan behöver utredas externt.

Dessutom vill Åsling att att insynsrådet, som är ett rådgivande organ, skrotas och att regeringen istället ger generaldirektören Ingemar Hansson en överrock.

– Jag kommer att föreslå att regeringen avsätter Skatteverkets insynsråd och ersätter det med en styrelse som styr över verksamheten. På företagsspråk är det att degradera generaldirektören till att vara vd.

Hänger i luften gör också frågan om Skatteverkets framtida kontorsplaner. Efter att nedläggningen av de nio skattekontoren, däribland Hudiksvall, dragits tillbaka är det en öppen fråga vad som händer nu. Åsling vill se att de hotade kontoren stärks med mer personal.

– Till det ordinarie insynsrådet 27:e april så har jag begärt att få svar av generaldirektören om hur bemanningen ska öka ute i landet.

Det vore välkommet om Skatteverkets näste vd får en styrelse att svara emot, men generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektören måste dessförinnan lämna sina uppdrag.

Läs mer: Första avgångskravet på Hansson kom 2015

Skatteverkets generaldirektör Ingmar Hansson.

Mer läsning

Annons