Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten ändrar inte krisen: Regeringen leder inte landet

/
  • Finansmininster Magdalena Andersson presenterar budgetpropositionen under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Sverige ser ut att misslyckas med sitt arbetslöshetsmål och en förtroendekris får väljarna att fly från regeringen.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) borde veta bättre än att mörka konsekvenserna med den egna politiken.

På måndagsmorgonen avslöjade Svenska Dagbladet att 80 procent av hushållen förlorar på regeringens politik. I 8 av 10 inkomstgrupper minskar den disponibla inkomsten, alltså den delen av lönen som går att använda till konsumtion och sparande. Uppgifter som finansministern beordrat Finansdepartementet att dölja i budgeten.

Det är inte första gången finansministern försökt mörka effekterna av den egna politiken. I slutet av augusti gick regeringen ut med att man inom två år kommer skapa 150 000 nya jobb genom satsningar på bostadsbyggande. Strax därefter kunde oberoende Konjunkturinstitutet klä av dessa uppgifter: 146 000 nya jobb beräknas tillkomma som ett resultat av det förändrade konjunkturläget. Endast 4000 jobb tillkommer alltså tack vare regeringens politik. Det är blott en fjärdedel av mängden jobb som tillkom med RUT-avdraget.

Samtidigt går tre experter ut och sågar regeringens jobbpolitik.

Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg kallar politiken otillräcklig. Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson instämmer och efterlyser radikala åtgärder. Längst i sin kritik går däremot det prestigetyngda Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler som menar att målet är helt omöjligt att nå med den nuvarande politiken.

Hassler efterlyser i stället reformer som går på koalitionskurs med regeringens nuvarande politik, nämligen en expansiv finanspolitik, införandet av låglönejobb och en sänkt a-kassa.

Endast 5 procent av svenska folket tror att regeringens politik ger fler jobb.

Det innebär att fler svenskar tror på utomjordingar (8 procent) än på regeringens jobbskapande. I den senaste opinionsmätningen från Yougov får dessutom Socialdemokraterna rekordlåga 21,8 procent och Miljöpartiet befinner sig endast en procent från riksdagsspärren. Det är tydligt att det samlade intrycket tycks vara att regeringen inte lyckas styra bilen trots att man sitter bakom ratten.

Regeringens förtroendekris är ojämförlig i modern tid. Aldrig någonsin har en svensk regering haft en så dålig start. Förmodligen är det en viktig bidragande orsak till att Sverigedemokraterna växer så det knakar.

Flyktingmottagandet räknas i dag som väljarnas viktigaste fråga och människor uttrycker oro inför om Sverige klarar av sitt humanitära åtagande. I detta läge kan ingen höstbudget leverera den game changer som regeringen behöver.

Sveriges statsminister måste ställa sig upp och visa väljarna att han klarar av att regera landet. Vad vi ser i dag är att bristen på ledarskap spär på människors oro vilket riskerar att skapa en ohållbar riksdag efter valet 2018. För att vända denna förtroendekris måste regeringen i första hand uppvisa ledarskap och därmed skifta fokus från misslyckande och passivitet.

Först därefter, i andra hand kommer väljarna återigen börja lyssna och värdera regeringens politik.

Mer läsning

Annons