Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandman – inget yrke för nazister

Var går egentligen gränsen mellan yrkeslivet och det privata?

Annons

Det har blivit allt otydligare på senare år, inte minst som internet i viss mån gjort alla människor offentliga. För några år sedan fick en förskollärare sparken efter att hans arbetsgivare upptäckt en Facebookbild av honom där han bar en mössa med texten PORN STAR.

Han är en jättebra barnskötare, men texten är inte förenlig med vår verksamhet, sade hans chef till Aftonbladet. Ibland måste man ta ställning.

Men måste man det? Det rimligaste rättesnöret torde väl tvärtom vara att arbetsgivaren bara lägger sig i om den anställdas privatliv på något sätt påverkar de arbetsuppgifter hen har betalt för att utföra.

En barnmorska som vägrar befatta sig med all form av abortrelaterad vård kan knappast förvänta sig att få jobb på en kvinnomottagning, för att ta ett aktuellt exempel. Däremot finns det knappast något skäl att sparka en lärare som är omtyckt, kunnig och har alla sina elevers förtroende – även om han privat är sverigedemokrat. Och hur är det med en brandman som är övertygad och engagerad nazist? P4 Västernorrland rapporterade om just ett sådant fall i veckan.

Mannen i fråga är en av Svenska motståndsrörelsens förgrundsgestalter, och den som ögnar igenom hans tankeproduktion hamnar i ett universum där Adolf Hitler är en klok och inspirerande man och där Förintelsen aldrig ägt rum; där världen styrs av en judisk sammansvärjning.

Vi talar här om en person vars hela ideologi går ut på att ljushyade människor bokstavligen är mer värda än andra. En sådan person gör sig troligen inte i ett av de allra mest grundläggande samhällsbärande yrkena där han har som uppgift att riskera sitt liv för att rädda andras – även invandrares, även judars.

Mer läsning

Annons