Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigt är inte alltid bästa pris

/
  • Vindkraft är det energislag som i särklass ökar mest i Sverige.

Vindkraft är i dag det energislag som ökar i särklass snabbast i Sverige.

Annons

2013 slog Vindkraften nytt rekord och produktionen av el översteg den produktion om sker i kärnkraftverket Oskarshamn 1 och 2 ett normalt år. Paradoxalt nog har vindkraftsproduktionen varit med och pressat ned elpriserna i Sverige. På sikt hotar det både lönsamheten för vindkraften och en utbyggnad av fler vindkraftverk.

I nyhetsrapporteringen har vi kunnat följa ständiga rapporter om nya rekordlåga nivåer på elpriset. I sommar kan Sverige dessutom få uppleva negativa elpriser.

– Alla elproducenter blöder just nu. Och det värsta är att vi inte ser något trendbrott på prisfallet, säger Bosse Andersson, vice vd för Svensk Energi.

Vindkraftsproduktionen ligger inte ensamt bakom trenden. Viktiga faktorer bakom prisdumpningen är det milda klimatet och en rik tillgång på vatten i vattenkraftverkens magasin. Produktionen överstiger efterfrågan på marknaden.

På sikt talas det i stället om en ökad energiexport från Sverige. Men det skulle kräva bättre elpriser i Europa. Där har den amerikanska skiffergasen och nedlagt kärnkraft i Tyskland skänkt kolkraften ett rejält lyft. Kolkraften är dessutom subventionerad eftersom den inte behöver beskattas enligt de miljömässiga kostnader som energislaget tillför.

Kort sagt: Om Sverige ska lyckas med en grön export av el måste Europa först lyckas med en grön energipolitik.

Tidigare i år meddelade Vattenfall att man kommer stänga ned Ringhals 1 och 2 i förtid. Det är inte längre lönsamt att producera kärnkraft med dagens elpriser och den ökade produktionskostnaden som kommit med höjd effektskatt.

Den förtida avvecklingen av Ringhals 1 och 2 är naturligtvis positivt för den som önskar en grön energimix i Sverige. I takt med att kärnkraftsproduktionen minskar kommer produktionen återigen närma sig efterfrågan. Det är dock oklart om produktionen av vindkraft och vattenkraft ensamma kommer kunna möta efterfrågan. Eller om Sverige kommer tvingas importera (billig) smutsig el från Europa.

För att återigen göra det lönsamt att bygga ut den förnyelsebara elproduktionen måste priset öka. Men den kostnaden ska primärt inte behöva landa hos konsumenten med dyrare elräkningar. Ansvaret ligger på politikernas bord som måste ta fram bättre förutsättningar för förnyelsebar el. Frågan är särskilt angelägen nu när lönsamheten för kärnkraftsproduktion minskar.

En lösning skulle kunna vara nettodebitering av egenproducerad el och ett konkurrenskraftigt elcertifikatsystem.

Mer läsning

Annons