Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basebollträ mot politiker belönas med godis

Man kan tycka vad man vill om Annie Lööf och övriga borgerliga partiledare. Men de ska inte bokstavligen behöva bli slagpåsar i Vänsterpartiets vulgärpropaganda.

Annons

Vid Vänsterpartiets 1 majfirande i Malmö fick barn slå sönder pinatas. Pinata är en färgglad figur som kan innehålla godis eller frukter.

Med ett basebollträ fick barnen dunka sönder ett antal figurer av papier-maché eller lera som föreställde Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Och som belöning trillade det ut en massa godis.

Vänsterpartiets ordförande i Malmö tycker det var en "fyndig symbolik och förargelselös handling". Men efter den stora uppmärksamhet som tilltaget fått har Vänsterpartiets ledning tagit avstånd från aktionen och ska "diskutera saken internt".

Fattas bara.

Kvar står dock det faktum att i Sveriges tredje största stad tycker Vänsterpartiet att det är okej att låta barn dunka på politiker med basebollträ – för att få godis. Det var visserligen bara bilder på politikerna. Och de flesta barn tänkte säkerligen knappast på vem som fanns på bilden, utan bara på att få godis.

Men de vuxna? De tyckte tydligen det vara både fyndigt och förargelslöst. Men i själva verket utnyttjade de barnen för att ge uttryck för sina egna antipatier. Och det är varken fyndigt eller förargelselöst.

Förmodligen ville de vuxna också påverka. Och det är väl inte fel. Det gör vi vuxna hela tiden genom vårt sätt att vara och uttrycka. Medvetet eller omedvetet.

Att låta bli att påverka är också ett sätt att påverka.

Men om man vill värna om demokratiska värderingar, där var och en har frihet att ha en uppfattning och bli respekterad för den, kan man inte använda vilka metoder som helst.

Att använda basebollträn som tillhyggen i politiken visar bara på att argumenten tryter.

Mer läsning

Annons