Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backa inte Zaras aknebehandling

/
  • Zara Larsson får priset för årets låt vid P3 Guldgalan på lördagen i Scandinavium tidigare i år.

18-åriga Zara Larssons akne borde inte vara en fråga för en ledarsida. Men antibiotikaresistens är det. Den populära sångerskan berättar i sin och Noel Flikes podd ”Den fantastiska resan” att hon har börjat äta antibiotika för att hon vill ha perfekt hy.

Annons

Läs mer: Efter nya fall av resistenta bakterier, frukta framtiden utan läkarnas främsta vapen

– Antibiotika är ju inte bra. Man ska inte äta det om man inte behöver, men jag är så fåfäng och jag vill ha perfekt hy och mår så otroligt dåligt över det, säger Zara Larsson i podden och som Expressen rapporterar om.

– Jag fick även veta att den medicin jag tar är medicin mot klamydia. Om jag skulle få klamydia snart vet jag inte hur bra medicinen skulle vara. Man blir lite resistent.

Akne, eller finnar är ofarliga och det finns en rad saker man kan göra för att försöka hantera aknen. Det handlar om kosthållning, undvika feta krämer och minska sminkanvändandet. Och som 1177 påpekar går det att få antibiotika under tre månader vid svår akne som en sista utväg.

Problemet är att Larssons fåfänga kan bli direkt farlig när antibiotika ska vara sista utvägen. Läkarna håller på att förlora sina viktigaste vapen. De första fallen av en tarmbakterie som bär på en gen som är motståndskraftig mot den sista gruppen antibiotika som ännu biter på resistenta bakterier har hittats i Sverige i år. Sammanlagt har ett 20-tal länder rapporterat dessa fynd.

Inom EU tillskrivs antibiotikaresistens 25 000 dödsfall årligen. Men det blir värre i en framtid där vi förlorat antibiotikan. En vanlig förlossning eller blindtarmsinflammation kan bli dödlig. Uppemot 400 miljoner väntas dö på grund av resistenta bakterier om vi förlorar kriget mot antibiotikaresistensen.

När en begåvad popstjärna pratar om fåfänga, hy och antibiotika så är det en signal till många unga som ser upp till sin idol. En som reagerat på uttalandet är europaparlamentariker Fredrick Federley (C).

– Detta visar på hur viktigt det är att antibiotika endast förskrivs där det har verkan och inte som experiment, säger Federley till ledarsidan

Läs mer: Djurens hälsa avgörande i kampen

Överanvändning av antibiotika för både människor och djur leder till ökad resistens. Ungefär samtidigt som Zara Larsson poddade klubbade Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och matsäkerhet att EU borde skärpa reglerna för användningen av antibiotika till djur.

Den numera avgångna Marit Paulsen (L) och Fredrick Federley (C) har varit med och drivit fram skärpningen som innebär förbud att rutinmässigt använda antibiotika i förebyggande syfte, veterinärer måste undersöka djuret innan recept får skrivas ut och att användningen ska kartläggas ned på gårdsnivå. Skillnaden mellan olika EU-länder är idag stor, danska djur får tre gånger så mycket som svenska djur medan cypriotiska djur får hela 30 gånger så mycket. Frågan går nu vidare till omröstning i Europaparlamentet och sedan en förhandling med EU:s medlemsländer

– Zara är en stor förebild för enormt många. Det är då extra viktigt att vara noga med vad som fungerar eller inte. Ett tips till kommande podcasts är att bjuda in läkare och tala om antibiotikaanvändning och verkan och varför det är viktigt att den används där den gör nytta och inte som ett allmänt mirakelpiller, säger Federley.

Alla har vi ett ansvar att försöka rädda våra läkemedel, särskilt om man är en idol som påverkar sina fans. Vi behöver restriktivare användning i hela världen, inte antibiotika för fåfänga.

Läs fler aktuella ledare från HelaHälsingland.se:

Mediernas förtroendekris, så djup är den, här är orsaken och så kan det vändas

Kvalificerat skitsnack från arbetsmarknadsministern

Storbritannien på väg mot folkomröstning, finns modet att välja det kloka svaret?

Mer läsning

Annons