Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att jaga papperslösa stoppar inte terrorismen

Sedan det framkom att den 39-årige terrorbrottsmisstänkte Rakhmat Akilov skulle ha utvisats i februari har blickarna vänts mot Sveriges papperslösa.

Annons

2013 hölls demonstrationer  mot utvisningar av människor utan uppehållstillstånd och mot polisens projekt REVA för att hitta dem som är illegalt i landet. I dag är tongångarna annorlunda.

Och inte med blida ögon. Efter några dagar av kärleksfulla ord om sammanhållning och stolthet har nu behovet av att leta efter en grupp syndabockar väckts.

Det finns mycket att säga om Sveriges bristande hantering av utvisningsärenden som har pågått under många år. Frågan har alltid varit känslig. För några år sedan blev de som motsatte sig skola och sjukvård för papperslösa regelbundet anklagade för rasism.

När det idag finns 12500 människor som gått under jorden för att slippa utvisningar finns flera perspektiv att beakta. Dels går det att diskutera om papperslösa stannar för att det, även utan medborgerliga och sociala rättigheter, är för bekvämt att vara i Sverige eller om det är av rädsla för vad som väntar dem i hemlandet.

Att Migrationsverket bedömt att en person inte har skäl, och därmed ingen rätt, att stanna i landet är i grunden anledning nog att säkerställa verkställandet av utvisningar.

Men det är svårt och kräver enorma resurser till polisen. Även om de politiska blocken nu, sent omsider, bedriver en kapplöpning om att vilja rusta upp polisväsendet, har varken den nuvarande regeringen eller den förra alliansregeringen tidigare varit villiga att skjuta till de resurser som polisen länge varit i skriande behov av.

Alternativet för polisen skulle då ha varit att nedprioritera andra typer av ärenden och faktisk brottslighet, vilket inte är rimligt.

På tisdagen lovade dock inrikesministern 10 000 nya poliser till svensk poliskår.

Men även om det på många sätt är olyckligt att ha papperslösa människor kvar i Sverige är det inte främst den gruppen som utgör terrorhot i Sverige. Våra återvändande jihadister är till största delen svenska medborgare. Att brett kräva insatser mot papperslösa som en lösning mot terrorism är naivt och riskerar att leda till snedprioriteringar.

Frågan om utvisningsärenden behöver tas på allvar. Men den ska inte blandas ihop med terrorprevention.

Det finns betydligt viktigare insatser för att stoppa framtida terrorister.

Annons