Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en mjölkprissänkning hotar Astrid Lindgrens ko-arv

/
  • Goda krafter måste slå sina kloka huvuden ihop för att hålla visionen om glada kor på grönbete vid liv.

Det är ännu en slagen spik i kistan för många mjölkbönder. Arlas nya sänkning, den här gången med 8,9 öre per liter från och med 3:e augusti, innebär ett nytt bottenrekord för mjölkpriset. Motivet som anges är återigen världsmarknadspriset. Och som Anna Magnusson i Norderåsen (SvD 25/7) uttryckte det, inte kunde man väl tro att en svensk mjölkbonde skulle gå omkring och fundera på hur mycket mjölk kineserna egentligen vill ha.

Annons

Priset på 2,58 innebär att de flesta bönder nu går back på varje liter mjölk som levereras. Det är en orimlig kalkyl i en marknadsekonomi och alla bönder kan inte produktutveckla med gårdsmejerier och egen glasstillverkning för att hålla intäkterna uppe.

Spikarna i kistan har blivit många sedan de glada mjölkdagarna på åttiotalet då mjölkpriset låg på 4 kronor per liter. Sedan dess har allt blivit dyrare men mjölken bara billigare. Mellan 1990 till 2013 försvann åtta av tio mjölkgårdar. I antal räknat 23 000. Det är de små och medelstora som packar ihop medan kvar blir bara de stora. Det är alltså ingen slump att Sveriges självförsörjningsgrad åkt ned i källaren och är nu under 50 procent.

Den här ledarsidan har tidigare i ren frustration över mjölkböndernas situation uppmanat till kostrejk. Vi är vid ett vägskäl där dagens färdriktning leder rakt ned i diket. Det är en katastrof för svensk överlevnadsförmåga vid en kris, för svensk landsbygd och för visionen om en ekologisk matproduktion.

Svensk politik för mjölkbönderna behöver göra en drastisk sväng och oavsett vägval måste vi acceptera att en helig ko i debatten måste slaktas.

Det ena vägvalet innebär att de sommarvyer vi vant oss vid som självklarheter, som bygger på vår Astrid Lindgren-idyll av lyckliga betande kor, försvinner. Kraven att djuren vistas utomhus i två månader under året på våra breddgrader behöver i det här alternativet slopas tillsammans med att gmo-foder införs. Kostnaderna behöver kapas för att göra svenskt jordbruk slagkraftigt i den globala konkurrensen där man fnyser åt kosläpp och djurskyddskrav som vi håller högt. Sverige är det enda land i världen som kräver att kor ska vistas utomhus, och när mjölken ska säljas på en global marknad blir det snedvridet.

Astrid lär väl vrida sig i sin sagohimmel över att det behövs en seriös diskussion om lagen hon fick i 80-årspresent. Den andra vägen räddar lagen, men då måste man acceptera att den fria marknaden inte fungerar som vi tänkt oss. Djurskydd klarar inte kampen om produktionskostnader med andra länder som inte har samma lagar och regler.

Här behöver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) med både hast och kreativitet, som inte strider mot EU:s konkurrensregler, hitta en kompensation, gärna kopplad till Sveriges högre krav. Det kan till exempel vara ett Astrid Lindgren-avdrag som mjölkbönder får göra för att djuren vistas utomhus och som motsvarar den genomsnittliga merkostnaden utomhusvistelsen innebär.

Detta kan kombineras med att de spridda försöken att betala mer för svensk mjölk i butiken görs till en gemensam branschöverenskommelse. Kunderna får visa solidaritet genom att handla svenska mejeriprodukter till en lite högre kostnad och där pengarna slussas oavkortat från butik via mejeri till mjölkbonde.

Det här skulle gälla alla mejeriprodukter i alla butiker för att få avsedd effekt, att stärka kopplingen mellan konsumenter och den djurhållning vi vill ha i ett levande landskap med små och medelstora bönder.

Kundkronan tillsammans med insatser från staten kan rädda svenska mjölkbönder, behålla glada svenska kor och ha en leende Astrid Lindgren i himlen.

Mer läsning

Annons