Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Lööf flirtar ogenerat med Folkpartiets väljare

/

Centerpartiet har vind i seglen och väljarbasen på landsbygden är tryggade efter förra årets valrörelse.

Annons

Nu börjar Centerpartiet sondera terrängen för att kunna hämta fler väljare i nya målgrupper.

Som ett led i detta presenterade Annie Lööf en rapport om grön skatteväxling när partiet höll hov under Almedalsveckans första dag. Ett av förslagen som Centerpartiet presenterar är höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt till en kostnad av 1,3 miljarder. Det är en fråga Folkpartiet drivit länge i Allianssamarbetet men som Centerpartiet nu fångat upp.

Centerpartiet motiverar förslaget om den höjda brytpunkten med att flit skall löna sig. En illa vald formulering från ett parti som vill vara med och leda hela landet. Varken akademiska studier eller lönenivå är en särskilt bra värdemätare för hur flitig en person är. Dessutom är det få jordbrukare, partiets kärnväljare, som drabbas av den statliga inkomstskatten eftersom lönsamheten för den som bedriver jordbruk är låg i dag.

Knappast kan partiet mena att lantmätaren är en flitigare person än lantbrukaren?

Nej, bakom den flitiga retoriken ligger ett intresse från Centerpartiet att fånga upp en välavlönad, välutbildad medelklass som är missnöjd med regeringens radikala skattepolitik. En väljargrupp som traditionellt sett röstar på Folkpartiet och Moderaterna men som nu börjar se sig omkring i det politiska landskapet.

Företagare som inte har den tråkiga förmånen att få betala statlig inkomstskatt behöver dock inte känna sig bortglömda eller förbisedda. Störst fläsk ges till egenföretagare till en kostnad av 2,6 miljarder i form av slopade arbetsgivaravgifter under de två första åren för den första medarbetaren.

Centerstrategin tycks fortfarande vara, precis som i valrörelsen: En skopa åt väljarbasen på landsbygden och en skopa åt nya borgerliga väljare. En strategi som mycket väl kan fortsatta fungera fram till valet 2018 om båda grupper känner sig mätta och nöjda.

Förslagen finansierar i huvudsak genom en införd skatt på giftiga kemikalier till en kostnad av 3,5 miljarder.

Mer läsning

Annons