Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALSBREVET: Kallis, Kobane och bredband

/

Kära läsare!
Jublet visste inga gränser när sisådär 2300 människor skrek ut sin glädje på Kallis nere vid havet i Visby. Patrik Carlgrens straffräddningar var magiska, för de som såg dessa eftersom jag såg bara ryggar. Men stämningen var förtrollad, en sådan där fotbollsnatt man upplevde för 21 år sen i sin ungdom.

Annons

Kontrasterna kan bli stora, från Kallis till Kobane. Jag träffade Gävleborgsteamet som ska bevaka Mellanöstern för SVT, fotografen Niclas Berglund från Söderhamn och Stefan Åsberg från Gävle.

Åsberg är ny i regionen medan Berglund hunnit vara med något år nu.

– Starkaste minnet jag har är från Kobane i oktober i fjol. Vi mötte de sista flyktingarna som kom ut ur staden. Det var pappa som bar sin mamma på sin rygg. Han delade uppgiften med sin son. De hade väntat in i det sista i hopp om att IS skulle tryckas tillbaka men fick nu bära henne flera kilometer till tryggheten. De grät av trötthet. Det var stor identifikation, i att göra allt för sin mamma, berättade Berglund.

För att kunna ta del av Niclas Berglunds reportage från Kobane i efterhand, eller för att kunna läsa den här texten på nätet för den delen också, behöver du ha uppkoppling. Bredband helt enkelt. Ett seminarium här i Almedalen anordnades av Mittmedia under titeln: "Ett uppkopplat Sverige - en förutsättning för demokratin?". I panelsamtalet återfanns Hälsinglands förra chefredaktör Gunilla Kindstrand och en annan deltagare var tidigare IT ministern Anna-Karin Hatt (C) som menade att utbyggnaden behöver bli rättvisare

– Om hela landet ska digitaliseras så bygger det på att politiken är där och ser till att ge bra förutsättningar men också ställer tuffa krav på operatörerna. Vi behöver definiera it-struktur som ett femte transportslag, förklarade Anna-Karin Hatt.

Till sist, man börjar bli rätt solbränd nu.

Mer läsning

Annons