Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: 3 snabba om Sjöstedts tal

/

Inför 1000 åskådare höll Jonas Sjöstedt (V) lördagskvällens tal i Almedalen, ett tal som kan kännetecknas som det korta talet.

Annons

1) Regeringsattackerna

Sjöstedt vred om kniven i regeringsryggen från vänster med skicklighet och lust. Förutom att konstatera att "vi är ett oppositionsparti som kan samarbeta" så lovade han att påverka regeringen många fler gånger än bara Saudi Arabien och vinster i välfärden. Attackerna i miljöfrågorna mot Miljöpartiet var nästan lustfyllda, som morgondagens besök i Ojnareskogen där regeringen kan göra naturreservat om man vill med pikningar mot Romson om det, och den sköna passningen "När man är mindre radikal än påven, då är det nog dags att växla upp lite."

2) Det korta talet

Min klocka stannade på 19:28 när Sjöstedt klev av scenen. Snabbare än någon annan. Till och med så snabbt att jag inte hann uppleva att talet höll på att avslutas vilket tar ned ett annars gott retoriskt helhetsintrycket.

3) Triggerordet Kärnvapen

Sjöstedt körde en retoriskt välfunnen tillbakablick "1975 var jag tio år gammal. Det var mitt under kalla kriget. Alla oroade sig för kärnvapenkrig" och fick på så vis in ett aktuellt inspel till dagens motionsrunda av de ryska attackbombplanen (med kärnvapenkapacitet) TU-22 som flög över Östersjön, där incidentberedskap både från Sverige och andra länder gick upp för att möta.

Inspelet ligger väl i linje med partiets fredsfalang och anti-Natoretorik. Synd att Sjöstedt inte passade på att i talet säga samma sak som han sade under en utfrågning i Europahuset tidigare under dagen: "Det är viktigt att värna vårt eget territorium. Bra att JAS-plan är uppe och visar fasthet. Ryssland är direkt hot mot sina grannländer" och "Ingen har skadat Rysslands säkerhet lika mycket som Putin, han är förfärlig".

Mer läsning

Annons