Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: 3 snabba om Löfvens tal

/

Statsminister Stefan Löfven höll tal i 37 minuter när han inför 4600 åskådare höll politikerveckans andra tal. Löfven inriktade sig på ett tal för att gjuta liv i basen men som var tunn på konkretisering.

Annons

1) Flört med basen

Socialdemokraterna lider just nu, minoritetsregerande med Miljöpartiet och plågsamma opinionssiffror har tagit sitt pris. Stefan Löven behövde framför allt adressera sin bas för gjuta liv i missmodet. Därför blev det ett ideologiskt välskrivet tal som framfördes med stort patos och mycket engagemang. Talet inleddes med flört med Palme genom att konstatera att Almedalsveckan finns för att Palme hade svårt att ta semester. Talmässigt levererade Löfven

2) Show me the money

Finansieringen? Om innehållet var för basen är det lätt att hitta hålen för kritikerna. Stora ord, stora ambitioner, nyskapade ord, men ord och ambitioner kostar inget. Graden av konkretisering och förklara hur politiken får medel och hur tillväxt i en skakig och orolig omvärld skapas genom utvecklingsmoral lös med sin frånvaro lika mycket som solen lyser i Visby.

3) "Sverige kan vara i ett relativt utsatt läge"

Hade det här varit serien West Wing så hade en talskrivare vid namn Toby Ziegler varit upprörd i kulissen, "he changed the line and dropped into the speech!"

Titta på talet och ca 28.40. Löfven stannar upp, dämpar sig, och säger med tyngd och eftertryck "Sverige kan vara i ett relativt utsatt läge". Det är en formulering som inte står i det distribuerade talet, och det framförs i en annan ton.

Det här är vad han skulle ha sagt enligt manus: "Sverige är i ett allvarligt läge. Nu behöver alla ansvarsfulla politiker hitta det som förenar, istället för det som drar isär."

Visst kan det vara som så att Löfven blandade ihop orden. Men sättet Löfven sade det på, tillsammans med att manus frångicks, vilket väcker frågor om han hade de ryska flygaggressionerna som ÖB talade om tidigare under dagen i tankarna.

Mer läsning

Annons