Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla sjuka borde få vård - även flyktingar

/

Länets asylsökande och papperslösa ska få motsvarande rätt till sjukvård som övriga länsinvånare har. På måndagen fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut, som sedan också ska klubbas i fullmäktige.

Annons

I dag har de bara rätt till akutvård, eller som lagen säger: "vård som inte kan anstå". Övrig vård är frivillig för landstingen att ge. Det finns landsting som ger annan typ av vård också.

Den styrande majoriteten, alltså de rödgröna och Centern, har ställt sig bakom Miljöpartiets motion. Av oppositionen har Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna redan sagt att även de stödjer förslaget. Bara Moderaterna och Folkpartiet avser att rösta nej.

Så vad handlar detta om? Akutsjukvård betyder alltså att om blodet forsar så sys man ihop. Men kan operationen vänta lite, så får man idag ingen hjälp alls om man inte har medborgarskap eller uppehållstillstånd.

Ett exempel – som händer då och då – är att en kvinna kommer till Sverige genom människohandel och hålls inlåst i en lägenhet. I månader utsätts hon för sexuellt våld av svenska män. Polisen hittar henne med många fula ärr och med snedläkta benbrott. Om hon inte opereras snart är risken stor för svåra permanenta skador. Njurarna har skadats av misshandeln. Och kanske kommer hon aldrig att kunna få barn.

Men det är inte akutsjukvård. Med Gävleborgs nuvarande regler ska sjukhuset visa bort henne.

Socialstyrelsen har utvärderat lagen om akutvård, som funnits i drygt två år. Rapporten säger att sedan lagen kom har det varit en påfrestning på vårdpersonal att ständigt behöva bedöma vad som "inte kan anstå". Begreppet krockar med hur sjukvården medicinskt och etiskt arbetar i övrigt.

Med den här motionen blir det alltså en bättre arbetssituation i länets sjukvård. Det är ett skäl att säga ja.

Ett annat är ekonomi. Visst kostar ingreppet pengar precis när det görs. Men nästan all vård blir ännu dyrare om man väntar. Obehandlade skador blir större med tiden. Tyngre vård krävs. Det tar längre tid att läka. Biverkningarna blir värre, infektionerna fler.

Sjukhusbudgeten är ansträngd. Men det här förslaget kommer knappast att leda till nämnvärt större kostnader.

Den asylsökande som får sin vård i rimlig tid kan snabbare komma ut och börja jobba, och betala skatt. Och inkomstskatt av länsbor är faktiskt vad region Gävleborg lever av. Det är vad som betalar all sjukvård.

Det vore ju skillnad om asylbesluten kom väldigt snabbt. Då skulle akutvårdsregeln inte göra så stor skada. Men så är inte verkligheten.

För flera av partierna på ja-sidan var ändå de etiska argumenten viktigast, även för oppositionspartiet KD. Motionären Marcus Häggström (MP) skriver: "Sverige har fått hård kritik från såväl humanitära organisationer som FN för att papperslösa utestängs från sjukvården."

De etiska frågorna handlar både om hur regionen vill ta hand om sjuka människor, och om vilka etiska dilemman som vårdpersonal ska tvingas utsättas för.

Inget hindrar att regionen lyfter den bördan från sina vårdanställda. Lagen sätter bara ribban nedåt. Man får inte neka akutvård. Men man får ge annan vård också.

Men två partier i regionpolitiken tycker att de som saknar uppehållstillstånd inte ska erbjudas någon mer vård än lagens miniminivå. Vi hade kanske kunnat vänta det av M. I riksdagen stretade partiet hårt emot ett lagkrav om rätt till någon vård alls, men tvingades till slut vika sig. Dock har moderatpolitiker i enskilda landsting drivit frågan att ge vård till papperslösa.

Men Folkpartiets motstånd är svårbegripligt.

Mer läsning

Annons