Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har rätt att göra abort – och att låta bli

/

För några veckor sedan förfasade sig en hel värld över bilden där en kinesisk kvinna och hennes döda barn låg sida vid sida i en säng. Eftersom familjen redan hade ett barn, och inte kunde betala de drygt 40 000 kronor i böter som det andra barnet "kostar", tvingade den lokala familjeplaneringsbyrån henne att göra abort när hon var i sjunde månaden.

Annons

I går kom beskedet att hon får 77 000 kronor i skadestånd och kinesiska myndigheter hoppas att saken därmed är ur världen.

Det hoppas inte jag. För det finns mycket att säga om Kinas ettbarnspolitik, som numera har drygt 30 år på nacken.

Förutom att den inte håller samhällsekonomiskt, tvingar den varje år miljontals kvinnor att göra abort. Inte lika påtagligt som i det aktuella fallet, där familjeplanerarna beordrade kvinnan att åka till sjukhuset, utan genom ekonomiska sanktioner, påtryckningar och sämre rättigheter för barn nummer två.

Enligt den norska tidningen Aftenposten har 323 miljoner legala aborter genomförts i Kina sedan 1971. En del för att familjen redan hade ett barn, andra för att ta bort flickfoster och resten för att kvinnan inte ville ha barn, i alla fall inte just då. Till det tillkommer troligtvis ett stort antal illegala aborter.

På andra sidan av myntet finns flera katolska länder, där abortmöjligheterna är starkt begränsade, och USA med sin kristna höger, som gör allt för att inskränka aborträtten. Här finns inga familjeplanerare som agerar taxichaufförer till abortklinikerna. Istället jämställs abort med mord, samtidigt som det ofta inte är socialt accepterat för en ogift kvinna att ha barn.

Det sistnämnda gör att många kvinnor – indirekt – tvingas göra abort, eftersom hon inte ser någon annan utväg. I många fall är illegala abortkliniker, med varierande kvalitet, det enda som står till buds. Enligt WHO dör cirka 47 000 kvinnor varje år av osäkra aborter, men mörkertalet är stort.

Det är mord.

Abortförbud och ettbarnspolitik kan tyckas stå väldigt långt ifrån varandra, men egentligen är de två ytterligheter av samma sak: Klåfingriga beslutsfattare som inskränker kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar. Självklart ska alla kvinnor ha rätt att göra abort, men i den rätten ingår även rätten att låta bli.

Mer läsning

Annons