Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Stormvarning i Sverigedemokraterna

Det är hög tid att utfärda stormvarning inom Sverigedemokraterna. Det är svårt att se hur konflikterna inom partiet ska kunna lösas utan upptrappning.

När vikarierande partiledaren Mattias Karlsson nu öppet (DN 03/03) medger att det råder en intern strid och att det handlar om partiet ska göra en högerkurs eller inte så ska man ta budskapet på allvar.

Bråket handlar om William Hahne som tog hem segern på årsmötet för Stockholm stad. Runt Hahne finns en grupp som kan kallas för många olika saker. Expo benämner den som etnonationalister, andra säger neofascister medan de själva gärna tonar ned skillnaderna och säger att de kanske står lite mer åt ett borgerligt håll.

Själv har jag använt begreppet Putinister när jag beskrivit gruppens relation till Ryssland, där SD i Europaparlamentet under 2014 röstade helt i linje med uttalade pro-ryska och putinistiska partier som Nationella Fronten.

I idébagaget finns också spår av den identitära rörelsen vilket visade sig inför Europaparlamentsvalet då Hahne, som är andreman i SDU, medverkade i "En hälsning till den Europeiska Ungdomen" som var ett plagiat av en film från det franska högerextrema Génération Identitaire.

SDU bildade också ett europeiskt ungdomsförbund tillsammans med bland andra Nationella Fronten, FPÖ och Vlaams Belang, men tvingades att lämna efter bara ett par månader under former som bäst beskrivs som förnedrande. Jimmy Åkesson tog fram käppen och läxade upp ungdomens tilltag som riskerade att skada partiet inför riksdagsvalet.

För partiledningens socialkonservatism är just identitärerna ett nyfascistiskt rött skynke. SD gjorde sig av med Patrik Ehn, som då var tung politiker i Västra Götaland, för två år sedan för ideologisk avvikande åsikter. Ehn var inspirerad av identitärerna och den litteratur som bokförlaget Arktos ger ut. I en intervju med Fria Tider beskriver Arktos vd rörelsen så här: "Den identitära åskådningen är centrerad kring etnicitet snarare än kultur och understryker den självklara kopplingen mellan kultur och biologi."

Samma förlag ger även ut Alexander Dugin som har nära band med Kreml och som ses som en inspiratör till delar av extremhögern i Europa där det finns band som att Nationella Fronten i Frankrike finansieras från en Moskvabank med hundratals miljoner kronor.

SD:s partiledning försökte skrämma Hahne och fyra av hans förbundna före årsmötet med uteslutningsärenden. Formellt handlar uteslutningsärendet för Hahnes del om användande av medlemsregister men de övriga misstänks för ideologisk avvikelse, men skrämskottet fungerade inte.

Mattias Karlsson står nu inför valet att fullfölja den hårda linjen eller riskera att partiets Putinister växer i styrka. Stormvarning i Sverigedemokraterna är härmed utfärdad.