Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Romson säger nej till ny invandringspolitik

En av konsekvenserna av att S och MP inte gick fram med ett gemensamt valmanifest är att man inte är beslutsfähiga ens efter ett år i gemensam regering.

"Såsom migrationsdebatten skär genom borgerligheten, så delar den också regeringen" menar tidningen Fokus i sitt senaste nummer (21/8). S har inventerat hur Sverige kan minska kostnaderna för migrations- och integrationspolitiken och har presenterat en lång lista för MP, som i sin tur avvisat förslag för förslag, uppger Fokus.

Det finns alltså indikationer på att Löfven inte alls duckar i frågan. Att diskussionen förs bakom lyckta dörrar och att förslagen och konflikterna kring dessa sedan begravs på Regeringskansliet, är en annan femma.

Alliansen har även den - offentligt - presenterat ett stort antal förslag på politikområdet. Nu är det dags att man lägger förslagen sida vid sida och ser var faktiskt kan komma överens, i stället för att fejka åsiktsskillnader där det inte finns några.

Förra veckan gick LO:s vice ordförande Tobias Baudin ut och uppmanade S att göra upp med M om migrationspolitiken.

Det är naturligt att LO vill ha en migrationspolitisk överenskommelse mellan S och M. Det skulle nämligen strama upp politiken, något som skulle ligga i linje med LO:s egna åsikter i frågan. Förhoppningen är att minska den höga andel av LO:s medlemmar som idag skulle rösta på SD.

Bland LO:s manliga medlemmar är SD största parti med 39 procent. S har endast 31 procent, enligt den senaste Sifo-undersökningen!

En väljargrupp som de senaste valen gått mellan S eller M har alltså nu börjat sympatisera med SD.

I 2010 års val vann SD många LO-medlemmar som tidigare röstat S. I valet 2014 hade nästan 30 procent av SD-väljarna röstat på M 2010!

Båda partierna skulle kunna vinna på att med ett gemensamt handslag göra migrations- och integrationspolitiken mer restriktiv.

I går berättade Aftonbladet att man via en källa i regeringen sagt att det "kan komma ett grönt initiativ snart" och att även MP vill samarbeta med M i dessa frågor. Givet MP:s liberala inställning när det kommer till migrationspolitiken är det underligt att de valt just M som potentiell samtalspartner. Centerpartiet hade varit ett rimligare alternativ.

Men i dag kontrar M i stället med att fokusera på åsiktsskillnaderna: M:s partiledare Anna Kinberg Batra vill debattera med statsminister Stefan Löfven och ställa S och M:s förslag mot varandra. Inget samförstånd där inte.

Tack vare MP:s migrationspolitiska överenskommelse med alliansregeringen har migrationspolitiken liberaliserats väsentligt de senaste tio åren. Den är långt mer liberal än både S eller M:s tidigare politik.

För de som önskar en fortsatt liberal migrations- och integrationspolitik är det bra att S och M inte kommer alltför väl överens i dessa frågor och lämnar de övriga allianspartierna utanför.

Bättre vore att integrera frågorna inom ramen för decemberöverenskommelsen, så att regeringen gör upp med alliansen.