Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare lämnar sin sekt

Grundaren av den kristna sekten Livets ord, pastor Ulf Ekman, lämnar den egna församlingen och blir katolik.

Vad Ulf Ekman har för tro kan tyckas vara hans ensak, men då en grundare av en speciell trosinriktning helt överger det han predikat i över 30 år vittnar det om vilken lösan sand allt är byggt på.

Den religiösa inriktning Ulf Ekman har skapat företräder framgångsteologin som innebär att materiellt välstånd och välmående är Guds vilja för den kristne, men också motsatsen: sjukdom, olyckshändelser och fattigdom är Guds straff för individens personliga synd och otro. Detta har orsakat mycket lidande för många som tror på Livets Ord. Ekman passar på att i sin debattartikel i DN (9/3) be om ursäkt för detta.

Ulf Ekmans konvertering till katolicismen är märklig då man beaktar hans tidigare åsikter om katolska kyrkan, vilka finns att läsa i tidskriften Magazinet (juni 1989). Ekman kallade mycket som ingår i katolikernas tro för vidskepelse, till exempel helgondyrkan, fetischer, religiösa traditioner, vaxljus, krucifix, madonnor och framför allt Maria-kulten. Ekman menade vidare att "Den romerska kyrkan är full av ockulta inslag och har rötter i en falsk religiositet." Hur ska Ekman hantera detta, liksom dogmen om påven som Guds ställföreträdare på jorden och därmed ofelbar?

Uppenbarligen kan religiositet ta sig många olika vägar. I debatten på nätet har flera bloggare gjort jämförelsen inom politikens värld med att detta är som om Jonas Sjöstedt lämnat Vänsterpartiet och gått över till Moderaterna. Andra tycker att det inte är märkvärdigare än att en fotbollsspelare byter från en klubb till en annan.

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel