Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Högersvängen fungerar för Ebba Busch Thor

Annons

Det går bra för Kristdemokraterna och KD-ledaren Ebba Busch Thor just nu. Partiet går framåt i opinionsmätningarna, och har över tio procent i den senaste mätningen från Demoskop. Enligt Demoskop har också Ebba Busch Thor just nu det största förtroendet av alla partiledare: 44 procent.

Anmäl text- och faktafel

Det är inte illa för ett parti och en partiledare som var uträknade för inte så länge sedan. Bara ett par veckor före valet i fjol var det osäkert om partiet skulle klara riksdagens fyraprocentsspärr, och valresultatet på 6,3 procent var därför en stor framgång för partiet.

Det går bra för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna just nu. Partiets högersväng, med bland annat kritik mot genuspedagogik och förslag om att förbjuda böneutrop från minareter, tycks locka väljare, liksom hennes hårda kritik mot Centerpartiets och Liberalernas S-MP-samarbete. Foto: Tomas Oneborg, TT.

Kristdemokraternas medlemsbas har traditionellt varit pingströrelsen, och partiet bildades i början på 1960-talet som en reaktion på att kristendomsundervisningen skulle skäras ner kraftigt på gymnasiet. Partiets tydliga kristna framtoning lockade dock få röster, och det var först när partiet fick ett mer sekulärt budskap i frågor som kvinnors rätt till abort som det kunde få tillräckligt många väljare för att komma in i riksdagen.

Partiet ville framstå som ett mittenparti som konkurrerade med Centerpartiet och Liberalerna om väljarna.

Under åren med Alf Svensson och Göran Hägglund som partiledare hade partiet en "snäll" och "vänlig" framtoning, med betoning på frågor som familjepolitik, vårdnadsbidrag och sjukvård. Partiet ville framstå som ett mittenparti likt Centerpartiet och Liberalerna.

Det här har förändrats totalt sedan Ebba Busch Thor valdes till partiledare 2015. Hon har, tydligen med stöd av en majoritet i partiet, fört en klart konservativ linje, till höger om Moderaterna. Hon har också varit hårdare i sin retorik än Alf Svensson och Göran Hägglund, och var mycket hård i sin kritik av Centerpartiet och Liberalerna efter att partierna gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i det så kallade Januariavtalet. Det är säkerligen detta som gjort att Ebba Busch Thor fått ökat förtroende.

Dagens KD-ledning tycks inrikta sig på högerborgerliga väljare, som hatar Socialdemokraterna och tycker att Centerpartiet och Liberalerna svikit. Dessa väljare gillar Ebba Busch Thors utspel mot feminism, menskonst och genuspedagogik. De är emot muslimskt inflytande i Sverige och gillar därför hennes förslag om förbud mot böneutrop från minareter. Det gör att de kan acceptera Ebba Busch Thor trots hennes bokstavliga kristna tro, till exempel att hon tror att Adam och Eva var de första människorna på Jorden.

Under Alf Svensson och Göran Hägglund sökte Kristdemokraterna inspiration från Europa och de kristdemokratiska partierna där. I dag tycks det vara Donald Trump och den kristna högern i USA som står för inspirationen.

Och det verkar fungera riktigt bra, trots de stora skillnaderna mellan Sverige och USA. Ebba Busch Thors tydliga ställningstaganden gör att hon får många emot sig, men också en hel del som gillar henne. För många av dem som har röstat på Sverigedemokraterna kan Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna framstå som ett alternativ som inte har Sverigedemokraternas nazisttyngda historia och öppna främlingsfientlighet, men som ställer krav på invandrarna att anpassa sig efter svenska värderingar och motarbetar ökat muslimskt inflytande i Sverige.

Annons