Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Släng skolförslaget i papperskorgen, Hudiksvall

Färre men större. Den centraliseringsvisan känns igen gång efter gång. När Hudiksvalls skolor för andra gången på mindre än tre år utreddes blev resultatet återigen, färre men större.

Annons
Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c).

• Håstaskolans elever flyttas till Västra skolan.

• Näsvikens elever flyttas till Lunds skola.

• Njutångers elever flyttas till Iggesunds skola.

• Friggesundseleverna flyttas till Ede skola.

• Skolorna i Malsta och Edsta berörs också. Antingen flyttar Malstas elever till Edsta skola, eller Sandvalla eller att både Malstas och Edstas elever flyttas till Sandvalla.

Men den nya skolutredningen är så undermålig att kommunalrådet Mikael Löthstams (S) förhoppning om politisk enighet föll samman direkt.

I tisdags lämnade centerpartisterna Erika Söderström, Stina Jonsson och Linda Östblom i Lärandenämnden in en utredningssågning av den högre skolan.

Njutångers skola.

Förutom utredningsformalia som källhänvisningar, referenslista och analyser kopplade till evidensbaserad forskning så saknar centerpartisterna perspektiv som belyser landsbygd, barn, lärare, hållbarhet samt konsekvensanalyser för samhällsekonomin.

Utredningen lyckas inte heller förmedla hur resultatet ska vara till Hudiksvalls högt ställda mål att om 31 år vara "Sveriges bästa kommun att leva och verka i med 50 000 invånare".

Utredningen trollar också fram att det ska skapas noder i Delsbo, Iggesund och Hudiksvall, vilket får centerpartisterna att klia sig i huvudet över var det kommer ifrån.

Hudiksvall jämförs med "liknande kommuner" i utredningen. Men också där noteras metodproblem. Hudiksvall har 40 procent av invånarna i själva Hudiksvall, medan kommuner som jämförs har 50-70 procent av sin befolkning på centralorten.

Friggesundsskolan.

Dessutom är Hudiksvall nästan nio gånger så stort till ytan som Ängelholm, som anses vara en "liknande kommun"

Centerpartisternas slutsats blir "med dessa brister till grund menar vi att det inte är möjligt att fatta beslut baserat på resultaten i denna utredning".

Därmed är Mikael Löthstams (S) dröm om parlamentarisk bred samling med beslut i höst närmare stendöd än något annat.

Undermåliga utredningar är ett slöseri med skattebetalarnas pengar. I värsta fall kan det också bli rejält dyrt när felaktiga beslut fattas på bristande underlag.

Om Hudiksvall tog seriöst både på sin målsättning om "bästa kommun" och skolornas framtid så behövs betydligt bättre underlag som också fångar dimensioner som samhällsekonomi, landsbygdsperspektiv och framtid.

Här kan också ett framåtlutat förhållningssätt med ny teknik i skolan som AI och teleundervisning i vissa ämnen vara sätt att höja både kvalitet och medverka till decentralisering. 2050 när Hudiksvall ska vara bäst i Sverige så kommer världen att se helt annorlunda ut än i dag.

För att ge ett exempel som forskare pratar om, då har kvantumlaptops för ca 10 000 kronor funnits på marknaden ett bra tag. I en och samma laptop finns då samma processkapacitet som mänskligheten ackumulerat från apstadiet fram till i dag. Perspektivet är hissnanden, en laptop som matchar Einstein, Da Vinci och många miljarder andra.

Vill Hudiksvall ta höjd för att bli bra i framtiden eller ha gårdagens lösningar till morgondagens utmaningar?

Frågan är ifall betongstyret S-M-MP tänker köra över landsbygden och backa in i framtiden?

Det bästa vore ett omtag. Ett första steg till allmän politisk kunskapshöjning vore att kommunfullmäktige hade en hearingdag med forskare och experter om megatrender och framtidsutmaningar.

Den som inte förstår det stora kan inte lösa det lilla. Hudiksvall måste sluta med IG när det gäller skolan.

Annons