Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledar-tv: Ryska Dumans brev hotar med krig

HT:s politiske redaktör Patrik Oksanen kommenterar brevet som Rysslands parlament Duman har skickat bland annat till ett urval av svenska riksdagsledamöter.

I brevet skriver Duman att man vädjar till mottagarna att ”förena sina ansträngningar för att stävja krisen som redan inneburit elände och förstörelse Sydöstra Ukraina och nu äventyrar själva möjligheten till ett fredligt liv för över åttahundramiljoner européer.” I brevet lyfts också andra världskriget upp "2015 är ett år av det anmärkningsvärda sjuttioårsjubileet för antihitlerkoalitionens Stora Seger över de tyskfascistiska inkräktarna och dess kumpaner, som avsåg att förinta och erövra hela stater och folk, men tillintetgjordes med den enade folkviljan av Sovjetunionen, Storbritannien, Frankrike, USA och deras allierade." Vidare menar Duman att freden inte hotas av Ryssland...

"Minnet av antihitlerkoalitionens soldaters gemensamma bedrift får inte mörklägga vårt stridsbroderskap och en för oss gemensam historia av kampen mot nazismen. Vi skall inte tillåta för arvtagarna till denna brottsliga ideologi och dem som numera står bakom deras rygg, att så split och alienation i de europeiska folkens familj.”

Läs mer i ledaren "Dumans hotbrev ska ses som spel om Ukraina" och i en ledartext om hur minnet av Segerdagen blivit till politiskt spel när Ryssland använder historien för propagandan i dag.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel