Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Led cykeln över vägen

När ska cyklisterna lära sig vad lagen säger? 99,9 procent av alla cyklister kör rätt ut och över övergångsställen och tror att alla bilar enligt lag ska stanna för dem.

Så här säger lagen om cyklister på övergångsställen: ”Fordonsförare har inte någon väjningsplikt mot den som cyklar på ett övergångsställe. Men den som leder en cykel räknas som gående, vilket innebär att fordonsförare har väjningsplikt.”

När ska cyklisterna lära sig vad lagen säger? 99,9 procent av alla cyklister kör rätt ut och över övergångsställen och tror att alla bilar enligt lag ska stanna för dem. Det värsta är att barnen verkar bli lärda samma sak.

Så alla ni cyklister som kör rätt över ett övergångsställe lär om och kliv av cykeln och led den över i stället. Då kan ni korsa gatan säkert och bilisterna ska stanna och låta er passera. Snart kommer en allvarlig olycka att hända i denna stad (det har hänt flera olyckor i andra städer redan). Jag skriver denna insändare då det i dag höll på att hända en allvarlig olycka vid övergångsstället vid början av Norra Hamngatan. Där kom en dam på cykel och körde rakt över övergångsstället fast jag var en meter från övergångsstället med bilen. Damen struntade helt i att det kom en bil. Hon blev arg när jag inte stannade. Det är tyvärr inte första gången det har hänt, och säkert inte den sista.

Man kan tycka att skolan borde lära barnen vad som gäller när man cyklar, då många barn cyklar till och från skolan. Merparten av barnen cyklar rakt över övergångsställena och tror att de är skyddade och gör rätt.

Steffe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel